Sotsiaaldemokraat Sven Mikser kirjutas täna Facebookis, et IRLi esimees Margus Tsahkna lubas eile Reformierakonna ja SDE esimeestele toetada kooseluseaduse rakendusakte, aga tema enda erakond hakkas Tsahknale vastu ega nõustu kooseluseaduse rakendusakte toetama.

Tsahkna vaidles Mikserile vastu. "Mingit kokkulepet, et fraktsioon hakkab toetama, ei olnud. Meie erakond on juhatuse tasemel esiteks otsustanud, et me ei toeta kooseluseadust ja rakendamissätteid ja teiseks, et hääletus on vaba. Me ei kavatse oma seisukohta muuta," ütles Tsahkna.

Tsahkna ütles, et on pidevalt suhelnud nii Reformierakonna kui sotside esimehega. Mingit IRLi kokkulepet, et IRL hakkab rakendusakte toetama, tema sõnul polnud, sest IRLi saadikud otsustavad ise, kuidas hääletavad.

"IRL ei ole algatanud kooseluseadust, oleme sellele vastu hääletanud, me ei ole ka rakendusseadust algatanud, see ei ole meie eelnõu. Meil on omad seisukohad," lausus Tsahkna.

Ta kordas IRLi ettepanekut viia sisse põhiseadusemuudatus, mis sätestab, et abielu saab olla vaid mehe ja naise vahel. IRL esitas selle nõudmise sel nädalal ja koalitsioonipartnerid olid valmis seda kaaluma, kui see aitab kooseluseaduse rakendusaktid heaks kiita.

Tsahkna kritiseeris, et kooseluseaduse tulemusena tekib õiguslik segadus, kas isad on isad ja emad on emad. "Meie seisukoht selge, et emad on emad ja isad isad, nende asemel ei teki suvalisi isikuid," teatas Tsahkna. Samuti ei meeldi IRLile need sätted, mis puudutavad lapsendamist.

Ta lisas, et vähemustele tuleb tagada nende õigused.

Mikser kirjutas täna, et eile hommikul sõlmiti kolme koalitsioonierakonna esimeeste vahel kokkulepe, kuidas kooseluseaduse rakendusaktidega punnseisust välja tulla.

"Tegemist oli kompromissiga, mis nõudis kõigilt osapooltelt valusaid järeleandmisi. Meest sõnast, härga sarvest. Täna hommikul selgus, et IRL-i esimehel ei olnud oma erakonna ja fraktsiooni mandaati ega ka jõudu, et fraktsiooni oma selja taha rivistada. Sõnaga: erakond saatis oma esimehe pikalt ja ütles, et mingit kokkulepet ei ole. Kurb. Erakonnaga, mida keegi ei juhi, on pagana raske koos valitseda," kirjutas Mikser.