„Põgenike solidaarsustrahvile tuleb Eestil anda selge ja konkreetne eitav seisukoht. Siin ei ole midagi arutada. Pigem on tegu Euroopa Komisjoni katsega absurdiga varjutada tegelikke ettepanekuid, milleks on põgenike automaatne ümberjagamise mehhanismi ning liikmesriikide iseotsustamist vähendavate regulatsioonide kehtestamine,“ ütles Tsahkna.

„Mind teeb murelikuks Euroopa Komisjoni jätkuv surve viia sisse põgenike automaatne ümberjagamise mehhanism, mis võtab ära liikmesriigi iseotsustamise õiguse, keda, mis tingimustel ja kui palju oma riiki lastakse. Samuti tahetakse vähendada liikmesriikide rolli pagulaspoliitika elluviimisel, muutes Dublini kokkulepet ühtlustatud reeglite kehtestamise läbi“, lisas Tsahkna

Tsahkna sõnul on oluline, et säiliks riikide vastutus nende territooriumile saabuvate põgenike suhtes. „Üldine vastutus tähendab, et keegi ei vastuta, mille tulemusena välistatakse põgenikekriisi sisulise lahenduse leidmine,“ nentis Tsahkna.

„Me ei saa toetada Euroopa Komisjoni ettepanekuid kohustuslike mehhanismide osas ja toetame hetkel kehtiva Dublini süsteemi säilimist, mille kohaselt varjupaigataotluse võtab vastu ja vastutab selle menetlemise eest esimene liikmesriik, mille kaudu inimene EL-i sisenes“, rõhutas ta.