Täna öösel kell kaks saadetud pressiteates ütles Tsahkna, et "lisame Tartu Rahulepingu artikkel 2 ja Eesti Vabariigi õiguslikku järjepidevuse põhimõtet rõhutava poliitilise deklaratsiooni valitsuse otsusesse, millega kiidetakse heaks Eesti ja Venemaa vaheline piirilepe."

Tänasel valitsuse istungil arutati piirilepingu ratifitseerimise eelnõu, et see seejärel riigikokku arutamiseks saata. Valitsuse otsusesse Tartu rahu märget ei tulnud, küll aga kirjutati IRLi nõudel eelnõu seletuskirjas selgemalt lahti, et piirileping puudutab vaid piiri kulgemist ega puuduta Tartu rahu kehtivust ega sellest tulenevat Eesti vabariigi õiguslikku järjepidevust.

Tsahkna sõnul ei saa välistada tulevikus mingeid vaidluseid Venemaaga selle üle, mida piirilepinguga kokku lepiti. Taolise vaidluse korral vaadatakse kõigepealt piirilepingu teksti ja seejärel eelnõu ja selle seletuskirja.

Tsahkna sõnul tuli vastav eelnõu valitsusse väga hilja, mistõttu tema pidi sellega tegelema eile õhtul ja seetõttu polnud varem võimalik neid küsimusi enne valitsuse istungit ära lahendada.

Midagi uut IRLi seisukohas Tsahkna sõnul pole, sest IRL on kogu aeg olnud seisukohal, et peame välja ütlema oma seisukoha Tartu rahu ja õiguslikku järjepidevuse küsimuses.

Täna heakskiidetud kujul toetab IRL piirilepingu riigikogus heakskiitmist. Eelmise riigikogu koosseisu ajal olid mõned IRLi liikmed, näiteks põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, piirilepingu vastu. Tsahkna nentis, et ka praegu võivad mõned saadikud selle vastu hääletada, aga sama olukord võib tema sõnul tekkida ka teistes erakondades, näiteks Reformierakonnas.