"Me oleme nõus panustama ja aitama reaalseid sõjapagulasi, aga see peab jääma liikmesriikide kokkuleppeks," kinnitas Tsahkna Delfile.

„Euroopa pagulaskriisile ei ole piiri suudetud panna. Euroopa piirid on avatud ja kriis on pigem süvenenud. Eesti on solidaarne, aga solidaarsus eeldab osapoolte vaba tahet. Ettepanek automaatselt laienevast pagulaste ümberjagamismehhanismist on sund,“ ütles Tsahkna lisades, et olukord on sügavalt murettekitav.

Delfi küsis ka, kas vabatahtlikkuse nõudmine ei jää pelgalt retooriliseks nõksuks - me ei saa niikuinii pagulastele "ei" öelda, kuna jätaksime sellega partnerid hätta. "Jaa, aga see ongi kogu Euroopa eksisteerimise põhimõte, et me oleme rahvusriikide liit. Ja me väga selgelt jagame ühiseid väärtusi. Sealt tulenevalt see protsess peabki käima," vastas Tsahkna.

Tsahkna pidas oluliseks Junckeri kavas olevat punkti, et Euroopas kehtestataks kiiremas korras ka nn turvaliste päritoluriikide nimekiri, kust pärit inimesed saadetaks päeva pealt tagasi kodumaale. „Näiteks Balkanilt pärit sisserändajate puhul tuleb nad koheselt tagasi saata, mitte hakata läbi viima kuude pikkust menetlust selgitamaks, kas tal oma kodumaal on võimalik turvaliselt elada või mitte,“ ütles Tsahkna.

"Lõpetame ära jaanalinnupoliitika, meie piirid ei pea, Schengeni põhimõte ei tööta. Me peame ära lõpetama selle massilise sisserände põhjused. Või võtma vähemalt kontrolli alla," sõnas Tsahkna Delfile. „Mehhaaniline pagulaste laialijagamine Euroopa riikide vahel ei lahenda sisulist probleemi Euroopa piiridel ja sõjakolletes,“ sõnas ta.

Tsahkna rääkis Delfile, et ära tuleb muuta ka pagulaste vastuvõtmise süsteem. „Meie eesmärk on aidata reaalseid sõjapagulasi ja need on need miljonid inimesed, kes on täna ka Euroopast väljas. Neile on võimalik anda abi kohapeal, suurendada abi sinna. See on esimene samm. Kui praegu peavad inimesed Euroopalt abi saamiseks astuma Euroopa pinnale, siis see panebki nad Euroopasse tulema. Peame neid aitama kodule lähemal,“ rääkis Tsahkna põgenikelaagritele viidates. Tsahkna sõnul peaks Eesti käituma Euroopa ja liitlastega jõuliselt ning piirid tuleks kinni panna, ÜRO peaks aga tõelistele sõjapõgenikele staatuse andma nende kodumaale lähemal, et nad ei peaks ilma asjata ette võtma pikka, ohtlikku ja kallist reisi Euroopasse.

Jaga
Kommentaarid