Tsahkna sõnul on koalitsioonilepingus kokku lepitud, et kodakondsus- ja keelepoliitika põhimõtteid ei muudeta. "See oli üks meie erakonna põhimõttelisi seisukohti ja me ei kavatse sellest taganeda," ütles Tsahkna.

"See, et eesti keelt oskavatel inimestel on võimalik tööturul paremini hakkama saada, on ammu teada. Ja just sellepärast peame keelt mitteoskavatele inimestele võimalikult varakult eesti keele selgeks õpetama, mitte langetama keele- ja kodakondsusnõudeid," lisas Tsahkna.

"Kultuuriministri ettepanek lõdvendada keele- ja kodakondsuspoliitika nõudeid on vastupidise mõjuga ning annab signaali, et eesti keelt ei ole vaja õppida. See on väga vale suund, kuna just eesti keele oskus on aluseks parema töökoha saamiseks," ütles ta.

IRLi pressiesindaja teatel tuletas Margus Tsahkna sotsidele taas meelde märtsis allkirjastatud koalitsioonilepingut, kus punkt 16.2 sätestab, et kodakondsuseksami ettevalmistamiseks vajalikud eesti keele kursused oleksid tasuta. „Seega tuleb teha tööd, et muust rahvusest elanikud omandaksid Eesti keele kergemini mitte minna mugavate järeleandmiste teed,“ lõpetas IRLi esimees.

Sotsiaaldemokraadist kultuuriminister Indrek Saar tunnistas hiljuti, et senises kodakonduspoliitikas tuleks teha muudatusi ning vajadusel leevendada kodakonduse saamiseks vajalikke keelenõudeid.