Mis Tartus juhtus, et täna sõlmitakse koalitsioon, kus IRLi pole?

Tartus otsustasid Reformierakond, Keskerakond ja sotsid moodustada koalitsiooni. Neil on selleks volikogus piisav enamus.

Mis oli teie hinnangul põhjus, et IRLil ebaõnnestusid koalitsiooniläbirääkimised Reformierakonnaga ja konsultatsioonid teiste pooltega?

Meie käitusime kõigi osapooltega korrektselt. Ju siis oli Reformierakonnal suur soov jätkata samamoodi kui praegu. Kokkuvõttes oli teguriks nende hirm muutuste ees.

Teie ei üritanud eelmisel nädalal Reformierakonnale mingit kambakat teha?

See käsitlus on olnudki väga ülepolitiseeritud. IRLi sõnum on kogu aeg olnud, ka eelmisel nädalal ja enne valimisi, et me tahame tuua muutust linna valitsemise kultuuri ja viia ellu meie programmi, mis puudutavad meie põhilubadusi, milleks on tudengi õppelaenutagastus, lasteaiakohad ja huviharidus. See on olnud meie sõnum. Me ei ole mänginud poliitmänge. IRL on käitunud korrektselt.

Mitmed teised erakonnad viitasid, et neid hirmutas IRLi lõhestumine ja kaootilised sõnumid. Kui oluline võis see teie hinnangul olla?

Selliseid ettekäändeid meedia vahendusel oma tegude ja praeguste otsuste õigustamiseks võib igaüks leida, aga arvan, et järgmine aasta näitab, kas Tartu linnas tuleb muutus, millele kolm neljandikku valijaid oma hääle andis või mitte. Võin kindlalt öelda ja mul on hea meel seda öelda, et IRL jäi enda lubadustele ka peale valimisi kindlaks. Praegu moodustunud Reformierakonna, sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna koalitsiooni esimene sõnul oli uue abilinnapeakoha moodustumine, aga veel ei osata öelda, mis ülesandeid see abilinnapea hakkab täitma. Seda lubadust ei ole ühegi erakonna programmis. On näha natuke paanilist käitumist, et kiiresti kokku leppida.

IRL on praegu ainus, kes on oma seisukohtadele kinni jäänud. On oluline teada, et kui kogu aeg räägitakse IRLi linnapea kohast ja Margus Tsahknast, siis me ei hoidnud sellest kinni. Meie sõnum oli muutus. Mitte kunagi ei tohi hakata läbi rääkima, mitte kunagi ei tohi hakata valitsemisprogrammi kokku panema sellest, kes mis ametikohta täidab. Mulle tundub, et just ametikohad on praegusel juhul Tartus kõige tähtsamad. Kui peasõnum on ametikohtade jagamine, siis see pole tartlaste huvides. Me oleme käitunud korrektselt kõigi jõudude suhtes, kes on Tartu volikogus esindatud. Ju siis oligi hirm sisuliste muutuste ees nii suur.

Kas viies abilinnapeakoht on loodud vaid selleks, et oleks rohkem abilinnapeakohtasid, mida jagada?

Ma ei olnud läbirääkimiste juures, aga sellisena see välja paistab. Linnapea Urmas Kruuse ütles peale koalitsioonilepingu sõlmimist ainsa sõnumina, et on üks uus, viies abilinnapea koht, aga ta ei tea, millega hakkab tegelema üle 3000 eurose palgaga abilinnapea. See on kummaline sõnum. Aga eks elu näitab, las see koalitsioon nüüd tegutseb.

Kas te saate praegu kinnitada, et IRLi fraktsioon Tartu linnavolikogus on ühtne ja seal ei ole mingit hõõrumist?

Jah, saan seda kinnitada. Meil toimus ka teisipäeval fraktsiooni koosolek ja me võtsime täiesti rahulikult läbi, mis on juhtunud ja mis on plaanis. IRLi fraktsioon saab olema konstruktiivne, teeme ettepanekuid vastavalt oma programmile, oleme kriitilised seal, kus on vaja kriitilised olla. Meie eesmärk on selgelt, et Tartu linna inimeste huvid oleksid esindatud. Seisame nende asjade eest, mida oleme lubanud. Meile pandi süüks, et me üks päev peale valimisi ei reetnud oma valimislubadusi. Sellise käitumisega ei ole IRL nõus. Oleme käitunud korretselt eelkõige oma valijate suhtes, oleme käitunud korrektselt ka erinevate partnerite suhtes.

Kuidas te kommenteerite sotsiaaldemokraatide käitumist Tartus? Kas nende valijatel Tartus on põhjust olla rahul või pettunud?

Seda tuleb küsida Sotsiaaldemokraatliku erakonna valijate ja nende Tartu juhtide käest. Mina ei ole üht ega teist. Mulle tundus enne valimisi, et üle Eesti kui ka Tartus olid just nemad kõige kriitilisemad praeguste linnajuhtide suhtes ja lubasid muutust kõige aktiivsemalt. Eks nad peavad oma valijatele ise selgitama, arvan, et see on neile keeruline.

Tartu on Eesti mõistes oluline linn. Kas vangerdused Tartus võivad omada ka mingit üleriigilist mõju, näiteks valitsevale koalitsioonile?

Seda ma ei usu. Aga kindlasti oli Reformierakonnale ülitähtis säilitada Tartus linnapea koht, kuna see oli viimane neile jäänud kants. Üldiselt nad ju kaotasid kohalikud valimised. See võitlus ei olnud Reformierakonna poolt vaadates kohalik, vaid üleriigilise tähtsusega võitlus.