Moskva kritiseeris eile Eesti võime selle eest, et nad ei keelanud kokkutuleku korraldamist. „Me ootame, et rahvusvaheline üldsus ja organisatsioonid teevad selle põhjal objektiivsed järeldused, mis Eestis praegu toimub,“ ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Andrei Nesterenko. Tema hinnangul on taolise kokkutuleku lubamine solvang natsismiohvritele ja kõigile neile, kes aitasid Euroopat vabastada „pruunist katkust“, vahendas Interfax.

Vastates küsimusele, kas Moskva avalduses võib näha tagasilööki viimasel ajal veidi soojenenud Eesti-Vene suhetes, ütles IRL-i liige Velliste Delfile, et nii kaugeleulatuvaid järeldusi teha ei saa. „See propagandasõda ei olene väikestest konjunktuuri kõikumistest näiteks majanduse või kultuuri vallas.“

„Venemaa, Kremli üldine strateegia on rõhutada seda, et Punaarmee oli Teises maailmasõjas ainus või peamine sangar, kes hävitas „pruuni katku“ ja Vene propaganda väldib täiesti teadlikult sellist mõistet nagu „punane katk“. See, mida paljud eestlased nimetavad „punaseks katkuks“ ja mille nad siia Eestisse tõid, selle nad kuulutavad rahvuslikuks solvanguks,“ märkis Velliste, kes kavatseb ise samuti mälestusüritusel osaleda.

Kelle tõde lõpuks võidab?

IRL on teinud ka oma koalitsioonipartnerile Reformierakonnale ettepaneku anda vabadusvõitleja staatus kõigile 1944. aastal kaitselahingutes osalenutele, sealhulgas neile, kes võitlesid Relva-SS-i mundris. Velliste arvates pole Eesti poliitikud võtnud endale üle jõu käivat ülesannet, püüdes maailmale selgeks teha SS-i ja Relva-SS-i erinevust ja pole põhjust karta, et see võiks Eesti mainet kahjustada.

„Me peame kaitsma oma eneseväärikust. Kui meil on oma tõde ja me ei suuda seda teistele ära selgitada, siis me oleme tõesti väga mannetu rahvas. Mul on väga pikaajalised kogemused ka varasemast minevikust välisministrina ja suursaadikuna New Yorgis. Ma kohtusin seal nelja aasta jooksul väga sageli ka suurte juudiorganisatsioonide juhtidega ja mul oli piisavalt palju võimalusi selgitada, mis siin Teise maailmasõja ajal toimus, ma ei näinud kuidagiviisi, et nad poleks sellest aru saanud," rääkis IRL-i poliitik.

"Kui me oleme nii laisad, et ei viitsi seda selgitada, siis muidugi maailma ei tea. Me peame seda tegema väga lihtsate ja selgete sõnadega, me ei peaks pidama muud maailma päris rumalaks,“ nentis Velliste.