Metsaveoks kohandatud haagisega Belarusil kadus Porkuni alumise järve äärsel külavaheteel tõusust üles sõites jõud ja ta hakkas mäest tagasi alla veerema. Ilmselt olid masinal pidurid rikkis ja traktoristil ei õnnestunud veeremist peatada.

“Liiga kõrge käik oli sees ja jäin vahetusega hiljaks,” tunnistas Virumaa Teatajale kohalikus metsafirmas töötav traktorist.

Belarus ei veerenud, ilmselt takistava käru pärast, mäest alla mitte otse, vaid võttis suuna järvele, vähemalt 45-kraadisest kaldast alla. Imekombel ei läinud käru ja traktor omavahel “kääridesse”. Juhitamatu sõit lõppes alles järves, kus traktor külili kaldus.

Traktor tiriti teele teise traktori abil, kusjuures protseduur ei lõppenud viperusteta. “Järves käinud traktoril oli nina juba tee peal, kui üks puu jäi ette,” rääkis kogu sündmust tunnistanud Jaan Kuusik. “Tross haagiti teise traktori tagant millegipärast lahti ja Belarus veeres uuesti järve.”

Järves ukerdanud traktor reostust ei tekitanud. “Mis siin ikka pahandada, traktorist oli kaine ja tegijatel ikka juhtub,” leidis sündmuskohta uudistanud Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg.

Tema sõnul polnud see esimest korda, kui liiklusvahend Porkuni järve satub. “Kui siin autovõistlusi peeti, kihutas õige mitu ralliautot järve,” rääkis ta. “Isegi kombain oli kolhoosiajal vees.”