7.juuni pärastlõunal kukkus ärimees Lauri Viikna tsirkusega tuuritanud elevant Medi Narvas ujuma minnes ühele küljele ja suri sündmuskohal ära. "Surnud looma üle vaatanud veterinaari kinnitusel oli loomal südamepuudulikkus," ütles Viikna.

Eesti loomakaitse selts on seoses Tsirkuse Tuuri elevandi heaolu ja päritolu tuvastamisega edastanud ametkondadele mitmeid teateid, kuid need on jäänud vastuseta. Politsei ei algatanud elevandi võimaliku peksmise osas kriminaalasja, kuna veterinaaramet jõudis esimesena sündmuskohale ja algatas menetluse.

Amet aga elevandi väärkohtlemist ei tuvastanud, kuid nii ameti kui ka politsei kinnitusel pole siiani ühtegi seitsmest tunnistajast üle kuulatud.

(Täispikkuses video asub siin)

Viikna sõnul võib südamepuudulikkus tabada ükskõik mis vanuses looma. "Elevandid elavad sama kaua nagu inimesed ja see elevant oli umbes sama vana kui mina," sõnas Viikna (46), kinnitades, et elevant ei olnud vana.

Viikna sõnul mindi elevandiga ligi kahe kilomeetri kaugusele tsirkusest jõkke ujuma. "Elevant peab kõndima, tal vaja end liigutada. Kõik oli kohale jõudes korras, kui ta järsku madalas vees ühele küljele kukkus ning ära suri," kirjeldas Viikna Delfile.

"Harjumaa veterinaarkeskus on alates 15. maist saanud neli vihjet tsirkuseelevant Medi väidetava väärkohtlemise asjus, kuid kontrollimisel ei ole need leidnud kinnitust," ütles VTA Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaar.

"17. mail viisime läbi ka põhjaliku ülevaatuse, kus kontrollisime looma elamistingimusi ja tervislikku seisu. Kontrollkäigu ajal oli elevant terve, toidetud ja puudusid igasugused jäljed kehalisest väärkohtlemisest."

Vladimir Vahesaar ütles, et veterinaarkeskus on praeguseks lõpetanud kõik elevandi võimalikku väärkohtlemist puudutavad menetlused. "Oleme mõistagi valmis täiendavalt uurima, kui selguvad uued asjaolud, aga praegu neid pole," lisas Vahesaar.