Probleemi juured ulatuvad aastate taha, kui aastal 2002 otsustas kohalik omavalitsus, et kaardile kantud teedest jääb avalikku kasutusse kõnealune Kalda tee ning kõrval oleva teisel lõigul võetakse teekate üles ja see jääb eraomaniku hoovialasse.

Kõik oli kena ja toimis, kuid kümmekond aastat tagasi said maaomanikud võimaluse ka Kalda tee lõigud erastada, kuid ka siis jäi tee kõigile kasutamiseks, kirjutab ERRi uudisteportaal.

Kolm aastat tagasi sõlmis vald kõigi erateede omanikega avaliku kasutamise lepingud, ainsana ei sõlminud seda Latiku talu peremees Jaan Latik, kes lubas suusõnaliselt, et kõik jääb nii nagu seni. Algul oligi kõik korras, kuni aasta tagasi suvel otsustas ta tee kinni panna.

Kuusalu valla peamaakorraldaja Peeter Raudsepp selgitas, et vald seadis sundvalduse, kuid mida oli Latiku kinnistu omanikul Jaan Latikul oli võimalik vaidlustada.

Kahes esimeses astmes andis kohus õiguse vallale ja selle taga seisvatele elanikele, kuid Latiku talu peremees läks edasi riigikohtusse.

Latik ise ütles "Pealtnägijale", et see on valla mure, kuidas inimesed koju saavad. "Saab läbi kui väga vaja. Mõni helistab mulle ja saab alati läbi," kinnitas maaomanik, kes ei taha, et külaelanikud, kiirabi või prügiauto tema teel sõidaks.