Politsei alustab täna öösel Toris toimunud tallihoone põlengu asjaolude välja selgitamiseks kriminaalmenetlust.

Pärnu politseijaoskonna juhtivuurija Ago Kärtmann sõnul on politsei kogunud esmase info põlengu sündmuskohalt ning täna alustatakse juhtunu asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust. „Esialgu alustatakse kriminaalmenetlust asja rikkumist või hävitamist käsitleva paragrahvi alusel. Uurimise käigus kontrollime ka seda, kas tegemist võis olla süütamisega ning kogume tõendeid teo võimaliku toimepanija tuvastamiseks,“ ütles ta.

Kriminaalmenetlust alustatakse karistusseadustiku § 203 alusel, kuid uurimise käigus võib menetluse alus muutuda.

Pärnu politsei palub inimestel, kes teavad midagi põlengu võimalikest asjaoludest, võtta ühendust politsei infotelefonil 612 3000.

Tori hobusekasvanduse juhataja Imre Samsi sõnul kasutati 160 aastat vana talli hoiustamiseks. "Seal olid heinad sees ja keegi on tõenäoliselt need lihtsalt põlema pannud. Siin ei saa muud varianti olla, sest hoonesse vool ei läinud ehk kuskilt voolurikkest või sädemest tuli alguse kindlasti ei saanud," kinnitas ta. "Siin peab olema kõrvalt aitamine, sest polnud ka äikest, et pikne oleks saanud sisse saada."

Eile õhtul Pärnumaal põlenud Tori hobusekasvatuse talli kahjustusi on Samsi hinnangul raske öelda, sest tegemist on arhitektuurimälestise ja muinsuskaitse all oleva hoonega. "See taastamisväärtus võib minna suurusjärku kuskil 300-400 tuhat eurot," arvas ta.

"Tall on maani maha põlenud. Vanad maakivi müürid on ainult säilinud. Seal olid sees talveheinad, vanad reed ja saanid ja puutöö seadmed. Talli kasutataksegi lihtsalt hoiustamiseks ja hobuseid seal sees ei hoita," ütles Sams.

Samsi sõnul peab hoone mingil määral taastama enne talve, sest muidu pääseb vesi ja külm vanade müüride vahele ja lükkab need laiali. "Hooned on riigi omad ja see sõltub maaeluministeeriumist ja muinsuskaitseametist, millal konserveerimist alustatakse."