Valimised võitis kohuke

Enne 2005. aasta kohalikke valimisi täitus Tallinn K-kohukese reklaamidega. Kohukesed meenutasid nii värvilt kui ka kujunduselt Keskerakonna logo ning need tootis AS Kohuke, mis kuulus Oliver Kruudale ja ta äripartneritele. Keskpartei toonane peasekretär Kadri Simson (siis Must – toim) väitis meedias, et partei pole reklaamiga mingil moel seotud. Kohuke sillutas teed Keskerakonna ainuvõimule all-linnas: 63-kohalises volikogus saadi 32 mandaati. Muide, toona visati naljagi, et valimised võitis just see maius. Näiteks "Ärapanija" saates jooksis korra ekraani allservas valimistulemustes: valimised võitis AS Kohuke.

AppleMark

Andrus Ansip: Eesti viie jõukama hulka

2007. aasta riigikogu valimistele läks Reformierakond vastu loosungiga. Andrus Ansip: "Viime Eesti viie jõukama Euroopa riigi hulka!" Valimisvõit tuli, Ansip jäi peaministriks. Ansip sõnas juba 2006. aastal, et Reformierakond on veendunud, et ambitsioonikas siht jõuda 15 aastaga Euroopa viie jõukaima rahva hulka on saavutatav, kui ajada õiget poliitikat. "Ma ei näe ühtegi põhjust, et me peaksime endale sättima eesmärgiks olla vaene ja õnnelik," lausus Ansip. Mainitud lubadus on rahvasuus liikvel siiani, mis aga puutub ambitsioonikasse plaani: aega natuke veel on. Kell kukub 2021. aastal...

Linlastele küttepuid ja kartuleid

2009. aastal tahtis Keskerakond korrata eelmiste kohalike valimiste triumfi. Kohuke oli proovitud, nüüd võeti kasutusele küttepuud ja kartulid. Neid esitleti Vabaduse väljakul, naeratav meer Edgar Savisaar kõrval seismas. Üritati meeldida vaesematele linlastele. Ühtlasi tehti revolutsiooni tööturul – tekkis uus ametikoht, reisisaatja. Reaalset funktsiooni neil töötajatel polnud, ent nii sai juurde väikse palgaga truid valijaid. Pärast valimisi olid peagi kadunud ka rohelisi vestikesi kandnud reisisaatjad.

Savisaar jututas penoplastist vanakesega

2013. aasta oktoobris avati Ülemiste liiklussõlm. Pidu tipnes Edgar Savisaare ja robotit meenutanud penoplastist Ülemiste vanakese vestlusega. Kokku vahetati 82 sõna ja ettevõtmine läks maksma 41 000 eurot. Vanakese idee autor Meelis Pai kuulutas avalikult, et nukk meenutab kultusfilmisarja "Transformerid" tegelasi, ent irvhambad lõõpisid internetis, et koletis on pigem ühte nägu multifilmi "Oota sa!" robotjänesega. Rohkem rakendust nukk ei leidnud ja see pandi lattu tolmu koguma. Savisaar võis aga valimisõhtul rõõmustada rekordilise tulemuse üle (39 932 häält). Savisaare ajastu on praeguseks lõppenud. Tea, ehk olnuks muidu Reidi tee valmimise aegu lootust vanakest uuesti näha.

Kross lennutas end meediapilti drooniga

2013. aasta kohalikel valimistel üritas Savisaarele kohta kätte näidata IRL-i linnapeakandidaat Eerik-Niiles Kross. Peale jõuliste sõnavõttude korruptsiooni kohta korraldas ta meeldejääva helikopteriaktsiooni. Kui Savisaar esines Tallinna TV saates "Linnapea tund", ilmus ühtäkki Solarise keskuse viiendal korrusel asuva stuudio akna taha droon, mille küljes oli silt loosungiga, et korruptsioonile tehakse lõpp. Napp aasta hiljem lahkus Kross IRL-ist. Reformierakonna ridades kandideerib ta praegustel riigikogu valimistel Ida-Virumaal.

Rõivas jalutas Ämari lennubaasis

Taavi Rõivase suur unistus on pääseda Euroopa Parlamenti. Ent nelja aasta eest oli tema Vabariigi peaminister ja loomulikult tahtis seda ametikohta hoida. Reformierakond tuli välja kampaaniaklipiga, mis filmiti Ämari lennubaasis. Klipis vuhisesid üle Rõivase pea uhked lennukid. See nägi tõesti efektne välja, aga klipi lennubaasis filmimine tekitas palju küsimusi. Ühiskondlike reaktsioonide järgi oli tegemist võimu kuritarvitamisega. Meedias meenutati, et ka Toomas Hendrik Ilves on toonitanud, et kaitsevägi tuleb valimiskampaaniatest lahus hoida. Rõivas ütles ühes riigikogu infotunnis, et käib peaministrina Ämari lennuväljal tihti ja soovitab seda ka kõikidele riigikogu liikmetele. Jõulised reklaamivõtted hoidsid Reformierakonda pildil, ent mäletatavasti kukutati nad juba järgmisel aastal võimult.

Meie aja kangelane Märt Sults

Tunamulluste kohalike valimiste aegu levis sotsiaalmeedias kulutulena venekeelne valimisreklaam, milles Keskerakonda kuuluv riigikogu liige Märt Sults raius kõva häälega, et tema on just see, kes on Põhja-Tallinna elanike heaolu viimaste aastate jooksul parandanud. "Kes ehitas Põhja-Tallinnas uued teed, uued pargid, uued promenaadid, uued meelelahutuskeskused? Kes ehitas basseini? Kellelt tuli tehissaarte mõte? Mina! See olin mina, teie naaber! Vali õpetaja Märt Sults! Mina olen Sinu inimene!" sõnas Sults Facebooki kihama pannud klipis. Näiliselt väike lõiguke, ent seda mäletavad paljud.