Korraldamise eesotsas olid kaks noort tütarlast Greete Nippolainen ja Kertu Sõerd, kes algselt soovisid lihtsalt mõne rühmaga tantsupeo etenduse asemel koos Kalevi staadioni väravate ees veidi jalga keerutada - lokid olid ju juba keeratud ja tantsud selged. Loodigi Facebookis üritus, et kutsuda ka teisi rühmi osalema.

Algselt sihiti nii paari tuttavat rühma, kuid üritus kogus kiirelt toetajaid ning tantsijaid. Kui täitus 1000 osalejat oli kindel, et siit tuleb midagi suuremat ning kiirelt oligi uus plaan paigas. Aitajaid tuli igalt poolt ning mõne loetud tunni jooksul suudeti üheskoos üles seada muusikavarustus, läbi rääkida politseiga ning ka tantsijaid juhendada mustrite õnnestumiseks.

Tantsijad Vabaduse väljakul

Algsest tagasihoidlikust ideest kasvas midagi enneolematut - Vabaduse väljak täitus kella kahe ajal rahvaga - kohal olid nii tantsijad kui ka pealtvaatajad ning ka juhuslikud möödakäijad. Keegi ei osanud sellist pidu ette näha! Kohapeal valitses enneolematu eufooria. Ka Ivo Linna, koos eelmisel õhtul Koidu ja Hämariku rollis olnud Jaagup Tuisu ja Jennifer Marisse Coheniga, olid kohal ja valmis kaasa lööma.

Prooviti teha ka tantsukujundeid, kuid juba alguses rõhutati, et selle pärast pole vaja muretseda, kuna paljud grupid olid puudu: "Vahet pole kui mustrid välja ei tule. Me teeme lihtsalt seda, mis meile meeldib," kõlas mikrofonist kui veel joondumist katsetati.

Ja seda ka tehti - kohal polnud ühtegi morni või väsinud näoga tantsijat, noorte seest õhkus meeletu energia ning näidati, et ei tantsita mitte ainult tantsupeole saamise või traditsiooni pärast, vaid südamest. Vahet pole, kui puudusid õiged riided või vahendid, peaaasi, et saaks tantsida!

Tantsijad Vabaduse väljakul

Peo ootamatust näitab ka meedia reageerimine - keegi ei olnud valmis sellise mastaabiga ürituseks. Siiski annavad Jaani kiriku tornist filmitud kaadrid aimu emotsioonidest, mis Vabaduse väljakul 1. juuli õhtul kohalolevaid inimesi valdasid.

Vaata videost, millised olid improviseeritud peo kaunimad hetked.