Sergei: Turbavabrik on olnud mu ainus töökoht

“Esialgu ei ole veel kolimisele mõelnud, olen lihtsalt šokis. Eks seda ole juba aastaid räägitud, et briketitootmisel ei ole tulevikku, aga mina seda ei usu! Inimestel on ju briketti vaja,” arvab AS-is Tootsi Turvas 19 aastat töötanud Sergei. Tootsis üles kasvanud ning hiljem vabrikusse tööle läinud Sergei ei olnud nende noorte meeste seas, kes näiteks majandusbuumi ajal Soome ehitajaks kibelesid. Kodukoht ja kindlustunne oli mehele olulisem kui kiire hõlptulu.

“Turbavabrik on olnud minu ainus töökoht. Siin oli kindel palk ja Tootsis on kõik vajalik kenasti käe-jala juures… Siin on olnud hea ja mugav elada,” armastab Sergei oma kodukohta. Kogu pere — Sergei naine ja viiendas klassis käiv poeg — elavad Tootsis.

Toimivast vallast penionäride külaks?

“Masendav! See ei pea ju nii olema, et tööl saab käia ainult linnades,” arvab Sergei, kes ise kavatseb hakata uut töökohta otsima Pärnust. Sama plaan olevat ka tema kolleegidel — Tootsis tööd leida on mehe sõnul arvatavasti võimatu. Eks Pärnust vaid umbes 40 kilomeetri kaugusel asumine võib ka valla päris tühjaks jäämist vältida; siit jõuab mehe sõnul tööl käia küll.

“Tootsist jääb järele pensionäride küla,” pakub Sergei välja ka teise stsenaariumi. “Eks aja jooksul ole nooremaid inimesi nii ehk naa ära liikunud. Ka kooliklassid on meil vallas tänapäeval väiksed: 4-5 õpilast ühes klassis. Aga seni kõik toimis!”

Tootsi — kõik algas ja lõppeb briketitootmisega?

Sel nädalal anti AS-is Tootsi Turvas koondamisteade 46 töötajale. Iga viies seni koduvallas tööd saanud inimene on nüüd töötu.

Tootsi turbatööstus sai alguse 1938. aastal, kui hakati rajama Pööravere briketivabrikut. Ka aastaid hiljem on näiteks Tootsi valla kodulehel esipildiks valitud vaade kunagistele esinduslikele briketivabriku tootmishoonetele, mis tänaseks on selle omanike sõnul lootusetult amortiseerunuks kuulutatud.

Loe lähemalt AS Tootsi Turvas ettevõtte juhtide põhjendusi vabriku sulgemise kohta Delfi Majandusest!

Fakte Tootsist (andmed valla kodulehelt):

- Valla pindala 1,9 km2 

- Elanike arv 859 (seisuga 31.12.2009) .

- Kohapeal saab tööd ~250 inimest. Peamised tööandjad on AS Tootsi Turvas, vallavalitsus koos oma allüksustega ning OÜ Betamar.

- Tootsi vald asub Edela-Eestis Pärnu maakonnas Pärnust 41 km kirdes.

- Tootsi vallas asub alushariduse omandamiseks Tootsi lasteaed, põhihariduse omandamiseks Tootsi põhikool ja huvihariduse omandamiseks Tootsi muusikakool. Sportimiseks ja huvitegevuseks asub Tootsis veel ujula ja spordisaal.

- Tootsi vallas on elamiseks kokku umbes 550 korteriga elamut ning ligi 35 eramut.