Tootsi sõnul on Arnold Rüütel jätkuvalt väga karismaatiline liider, kellel on kindlasti mõju olulise hulga valijate seas. Teise põhjusena tõi Toots välja fakti, et Karel Rüütli ei ole kogu oma parteijuhiks oleku ajal suutnud teadvustada lõhet, mis laiutab Tallinnas resideeruva partei juhtkonnna ja allorganisatsioonide või maakondade vahel. "Need kaks põhjust ongi, mis Arnold Rüütli missiooni võivad edukaks kujundada," ütles Toots Delfile.

Arnold Rüütli tegevus võib Tootsi hinnangul viia selleni, et suur osa erakonnast jätkab iseseisvalt. "See võib sinna viia, mis tähendab muidugi seda, et Karel Rüütli visatakse erakonnast välja ja ta jääb üldse paljaste pihkudega," arvas Toots.

Tootsi arvates on Karel Rüütli käitunud küllaltki ülbelt. "Kui lugeda seda eelkokkulepet sotsidega, siis seal oli ju punkt, et kõik Rahvaliidu liikmed automaatselt ühinemise järel on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmed. Kui minuga nii käitutaks, ma küll solvuks."

Nüüd tuleb oodata Rahvaliidu üldkogu, kus saavad vastuse partei jaoks lausa elulise tähtsusega küsimused. "Väga huvitav ja väga ettearvamatu on olukord," ütles Toots ja lisas, et kes iganes hakkab Rahvaliitu juhtima, siis tõenäoliselt jääb ta ikkagi parteiks, keda püütakse kosida.

"Ma ei pea silmas seda, et neid tahetakse jälle abiellu võtta kohe ja liita. Aga eks selliseid ühiseid valimisplatvorme ja valimislepinguid võib ikka oodata."