Praegu piraaditõrjefirmas ESC töötav Toomse lausus Delfile, et tegemist pole vaid Nõukogude armeest kaasa tulnud suhtumisega, mille järgi ülemal on alati õigus.

"Algusaegadel oli ütlus, et määrustikus on kaks punkti – üks on see, et ülemal on alati õigus ja kaks, et kui ülem eksib, siis vaata punkt ühte. Tänasel päeval on sellise malli järgi kaitseväes väga raske kedagi juhtida. Loomulikult on erinevaid inimesi ja ka neid, kes seda üritavad, aga ütleme, et eriti peale kasvavate noorte ohvitseride põlvkond on juba teistsuguse suhtumisega ja tulevikus on lootust, et mõttevabadus on edaspidi suurem," lausus Toomse.

Kõrgem auaste muudab alluvad lihtsalt numbriteks

Praegusel ajal kurdab Toomse just katkise kommunikatsiooni üle. "Kui inimestel on ettepanekuid, kuidas asju tegelikult paremaks teha ja neid ei kuulata, sest kõrgemad ohvitserid peavad end targemateks, siis tekitab see frustratsiooni ja viib inimesi kaitseväest eemale. See pole vaid Nõukogude tüüpi ohvitseride probleem, taolist asja esineb ka Lääne kultuurides. See on üldine sõjaväekultuuri probleem, sest mida kõrgemale kohale ohvitser saab, seda vähem tegeleb ta inimesega. Seal tegeleb ta üldise süsteemi ja exceli tabeliga, kus inimese asemel on number."

"Hiljuti oli kohus, kus üks kaitseväelane nõudis välja talle seadusega ette nähtud elukohavahetuse toetust. Põhjuseks see, et kaitsevägi keeldus toetuse maksmisest ja ministeerium arvas sama. Ta vahetas elukohta pea aasta peale teenistuskoha vahetamist, seadus aga ei määra kolimise ajalist piiri."

"Kaitsevägi leidis, et see on liiga hilja, see pole enam seotud ja ei maksnud. Õiguskantsler tõi välja, et mehel on täiesti õigus ja tõi välja selle seadusesse kirjutamise põhjuse, milleks on teenistuskoha muutmisest tuleneva ebamugavuse kompenseerimine ja pole tähtis, millal ta teenistuskohta vahetas."

"Nõustumise asemel kaitsevägi keeldus ikkagi maksmast ja mees pidi minema kohtusse. Summa oli ju tegelikult naeruväärne. Ma tõesti ei saa aru, kust tuleb selline suhtumine, et püütakse isegi seadust mitte täites inimeste pealt kokku hoida asjade arvelt, mis on neile ette nähtud. Selle tagant ei paista välja konkreetsed ülemad või isikud, see on nagu halb aura, mis täiesti olemas ja ma ei saa aru, mis seda üleval hoiab?"

Inimesi ei hinnata pädevuse järgi

"Kuid et midagi on süsteemis ka peale palkade valesti, võib anda mõista kas või selline fakt, et viiest Ühendriikide armee Rangeri kursuse läbinust kokku on teenistuses alles vaid üks mees. Ja see ei ole kursus, mida läbitakse lõbu või raha pärast. Inimesi lihtsalt ei hinnata nende pädevuste järgi."

Kas üheks Toomse lahkumise põhjuseks võiks olla, et 39aastaselt oli ta ikka kapten, sellal kui temast kümme aastat nooremad mehed võivad juba majorid olla? Toomse ise viitab pigem sellele, et ta kulutas päris palju aega allohvitserina töötades, mistõttu ohvitseri karjääriliinil edenemine jäi paratamatult aeglasemaks.

Toomse viitas samas ka sellele, et ta kirjutas nii ajakirjanduses kui oma blogis mitmeid artikleid, mis tekitasid tema ülemates pahameelt ja panid tal ka mitmed karjäärivõimalused lukku.

"Mul on kirjutamise pisik juba pikka aega sees. Olid asjad, mis tahtsid välja ütlemist saada, ütleme nii, et teatud tegevused kellegi poolt, mis riivasid tugevalt mu õiglustunnet või kus ma nägin mõttetut paigaltammumist. Tegin seda täiesti enda algatusel, keegi polnud midagi tellinud. Samas, et ma töökohta vahetasin, ei pane mind ometi kirjutamisest loobuma. Vastupidi, mitmes mõttes olen ma palju vabam nüüd seda tegema," lisas Toomse.