"Kui need läbirääkimised hakkavad venima, siis ausalt öeldes on see minule kaunis arusaamatu, sest lõppkokkuvõttes tegemist on ju ikkagi selliste partneritega, kes on ikkagi päris kenasti koos olnud neli aastat. Kes teavad, mida teine pool mõtleb ja tunneb. Selles tähenduses võiksid need läbirääkimised minna väga kiiresti. Samas, kui juba öeldakse, et läbirääkimisteks võib kuluda nädalaid, siis on see mulle arusaamatu, et mis vastuolud on neil siis nüüd järsku tekkinud," ütles Toomla Delfile.

Milliste vastuoludega tegemist olla võib, on Toomla sõnul väga raske öelda. "Mitte midagi ei olnud näha, mis oleks tõusnud pinnale nüüd viimaste kuude jooksul."

IRL loobub esimesena emapensionist, Reform palgaarmeest

Toomla sõnul on selge, et igasuguste läbirääkimiste tulemusena peab kumbki pool millestki loobuma ja tavaliselt peab loobuma nõrgem pool. "Selge on see, et IRL peaks tegema mingeid järeleandmisi. Samas Reformierakond ei tohi seal vinti üle keerata, et hakata nõudma midagi sellist, mis on IRLile tõepoolest vastuvõetamatu," sõnas Toomla.

IRLi põhilised valimislubadused olid kodukulude vähendamine, tasuta kõrgharidus ning emapensioni kehtestamine, Toomla hinnangul võib esimesena sattuda löögi alla viimane. "Tasuta kõrgharidus on põhimõtteliselt ju olemas. Ta on olemas nende tudengite suhtes, kes saavad riigieelarvelistele kohtadele. Seda võib-olla ehk ei puudutata. Kodukulude suhtes võiks Reformierakonna loogika olla selline, et kodukulud on kodu enda asi. Emapension on jäänud mulle mõnevõrra ähmaseks. See võib esimesena sattuda löögi alla," prognoosis Toomla.

Reformierakonna poolsetest võimalikest kompromissidest tõstis Toomla esile palgaarmeed. "Lõppkokkuvõttes, ega nad pole nii ka öelnud, et kui me võimule saame, siis järgmisest kalendriaastast ongi meil palgaarmee. Nende inimeste osakaal, kes saavad selle eest palka ja kellele see on elukutse, see kasvab niikuinii," lausus Toomla.