Aneurüsm on arteriaalse ehk hapnikurikka veresoone paikne laiend.

Aort on inimese kõige suurem arter ning kohuaort aordi alumine osa. Kõhuaordi laienemine ehk aneurüsm tähendab aordi laienemist ristimõõdus.

Aordi laienemisel võib aordi sein lõhkeda. Kõhuaordi laiendi purunemisel tekib inimese selga ja alakõhtu tugev valu, mis võib kiirguda ka jalgadesse. Kõhuaordi lõhkemise tagajärjel sureb 80-90 protsenti selle diagnoosi saanud inimestest, mistõttu on oluline antud haiguse varajane avastamine. Samuti on ka opereeritavate suremus suur.

Haiguse esinemissagedus tõuseb kõrgemas vanuses ning riskiteguriteks on veel ka meessugu, kõrge vererõhk ja suitsetamine.

Iliakaalarteri ehk niudearter koos aneurüsmiga ei ole nii ohtlik kui kõhuaordi laienemine, kuid vajab siiski opereerimist.

Eelmisel kolmapäeval teatas president Toomas Hendrik Ilves, et paraneb operatsioonist, mis tehti talle kõhuaordi ja vasaku ilikaalarteri aneurüsmi tõttu tehtud operatsioonist.

"Suur tänu Põhja-Eesti Regionaalhaigla õdedele-arstidele, kes aitasid mul paraneda kõhuaordi ja vasaku iliakaalarteri aneurüsmist. Tänu teile läks operatsioon hästi ja taastumine on olnud kiire," kirjutas ta Facebookis.