Keskerakonna kongressil erakonna esimehe kandidaadina Simsonit toetanud keskerakondlased otsustasid reedest juhatuse koosolekut boikoteerida, et protestida kriminaalkorras karistatud Priit Toobali erakonna peasekretäriks nimetamise vastu. Nii puudus 17-st juhatuse liikmest seitse: Enn Eesmaa, Jaak Aab, Mihhail Korb, Jüri Ratas, Kadri Simson, Aadu Must ja Mailis Reps.

Põhikirja järgi on juhatus otsustusvõimeline, kui kohal on üle poole ehk üheksa juhatuse liiget. Reedel oli neid kohal kümme, mis tähendab, et hoolimata sellest, et seitse inimest puudus, oli kvoorum koos. „Tööd on võimalik kuidagi teha, aga nii nagu ma ütlesin samal päeval, kui nad teatasid n-ö boikotist, et see ei ole väga mõistlik,“ sõnas Toobal ja viitas, et lisaks peasekretäri ametisse nimetamisele oli reedese juhatuse koosoleku päevakorras veel 15 teemat.

„Kui nad tõesti tahtsid boikottida minu nimetamist peasekretäriks, oleks võinud kolmanda päevakorrapunkti puududa või demonstratiivselt juhatuse toast välja kõndida. Ja pealegi, küll ma oleks need mõned vastuhääled ära kannatanud ka, nii palju ma olen küll poliitikas olnud, et selle peale verest välja ei lööks,“ nentis Toobal. „See polnud väga mõistlik, mis nad tegid. Ma isegi ei saa aru sellest. Lihtsam ja mõistlik olnuks ju vastu hääletada.“

Toobal rõhutas, et teiste arutluse all olnud teemade seas oli hulk sääraseid, millele kongressil kui parandamist vajavatele tähelepanu juhiti. Ette võeti juhatuse töö käivitamine, piirkondade ära jagamine juhatuse liikmete vahel ja finantsolukorrast ülevaate saamine. Sel viimasel teemal on näiteks Mailis Reps Toobali sõnul korduvalt meedias öelnud, et ta ei tea, mis erakonna finantsolukorras toimub. „Kalev Kallo andis väga selge ülevaate, kuidas on läbi aegade ja milline meil praegune seis on finantsolukorraga: kui palju on arveid maksmata, mis on maksmata, millal me jõuame oma asjadega täpselt nii, nagu oleme planeerinud, ühele poole. Võiks kuulata, siis järgmine kord ei pea ütlema, et ei tea midagi ja loeb sellest ainult meedia vahendusel.“

Juhatuse liikmete puudumise tõttu Toobali sõnul ükski teema arutamata ega otsus langetamata ei jäänud. Piirkonnadki olid varem ära jagatud ja kuna vastuväiteid polnud tulnud, siis need jaotused kinnitati. Ilma Simsoni ja tema toetajateta on juhatuses kümme liiget, kellest ei tohiks juhatuse otsustusvõime säilimiseks koosolekult puududa üle kahe. Toobali sõnul ei ole tema peasekretäri ametis oldud kaheksa aasta jooksul kordagi kvoorumi kokkusaamise probleemi olnud. Ta avaldas veendumust, et kuna peasekretäri ametisse nimetamise teema ei tule nüüd kaks aastat päevakorda, siis Simsoni leer boikotti ei jätka ja on järgmisel koosolekul kohal.

„Muude küsimuste puhul on nad ikka valmis kaasa rääkima ja ma arvan, et see oleks ka mõistlik,“ sõnas Toobal ja rõhutas, et erakonnale valis juhatuse üle tuhande Keskerakonna liikme, kes üle Eesti Keskerakonna kongressile kokku tulid. „Nad valisid juhatuse liikmed selleks, et nad juhatuses tööd teeksid ja kõikidele nendele teemadele, mille nad kongressil üles panid, rohkem tähelepanu pööraksid, nagu piirkonnad ja finantsolukord. Seda saab teha ainult ju juhatuses töötades, mitte sealt puududes. Ma arvan, et delegaadid ootavad neilt juhatuse tööst osavõtmist, mitte sealt puudumist,“ lisas Toobal.

20. novembril mõistis riigikohus Toobali lõplikult süüdi nii Ivor Onksioni eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises kui ka erakonna peasekretärina dokumendi võltsimises. Toobal lahkus vahetult enne kohtuotsust riigikogust ja ei oma seega enam sissetulekut. Kui varem töötas Toobal erakonna peasekretärina tasuta, siis nüüd hakatakse talle palka maksma 3500 eurot kuus.

Seoses Keskerakonna peasekretäriks nimetamisega loobub Toobal Keskerakonna juhatuse liikme kohast. Tema asemel saab erakonna juhatuse liikmeks Keskerakonna XV kongressil juhatuse liikmete valimisel 214 häält kogunud riigikogu liige Erki Savisaar.