Reformierakondlased soovivad lisada uurimiskomisjoni töövaldkonda rea riigiasutusi ja ühe kohaliku omavalitsuse. Seni nägi uurimiskomisjoni töö ette vaid Tallinna Sadama juhtumi uurimist, teatas Keskerakond.

„On selge, et komisjonile ette antud aja jooksul ei ole võimalik kõiki riigiettevõtteid ja kohalikke omavalitsusi uurida ja tulemusteni jõuda. Nimelt on komisjoni tegevus planeeritud tuleva aasta esimese maini, mille järel tema volitused lõppevad. Tegemist on ilmselgelt Reformierakonna taktikaga, et loodavat uurimiskomisjoni niipea ei moodustataks ja komisjon ei saaks oma töös keskenduda Tallinna Sadama juhtumile. Reformierakonna samm muudaks algatajate ettepaneku ja uurimiskomisjoni töö farsiks,“ sõnas riigikogu põhiseaduskomisjoni liige Priit Toobal.

Saadiku sõnul oli algatajate seisukoht komisjoni luues selge – Tallinna Sadama juhtumit tuleb põhjalikumalt uurida ja selle baasilt saab teha ettepanekuid ka teiste riigiettevõtete töö korrastamiseks ning nõukogu ja ka poliitilise vastutuse küsimustes.

„Täna reformierakondlaste esitatud muudatusettepanekud jätavad mulle veel tugevama mulje, et Reformierakonnal on midagi Tallinna Sadama juhtumi uurimises karta. Miks muidu tegelevad nad nii aktiivselt komisjoni moodustamise ja töö takistamisega?“ küsis Toobal.

Ettepaneku eelnõu pealkirja muutmiseks tegi reformierakondlasest põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet.

„Algne eelnõu sõnastus, et Tallinna Sadamas on toimunud korruptsioon, ei ole kõige korrektsem ja õnnestunum, sest kohus ei ole selles küsimuses veel oma otsust langetanud,“ lausus Laanet ja lisas, et komisjoni eesmärk ei olnud niikuinii keskenduda pelgalt Tallinna Sadamale, vaid korruptsiooniriskidele laiemalt, ja seepärast kaalus komisjon võimalust lisada juba eelnõu pealkirja ka teised riigifirmad ja sihtasutused.

„Samuti oleks komisjonil mõistlik tegeleda ka Tallinna linna juhtimisega, sest avalikkusesse on jõudnud ridamisi pealinna korruptsioonijuhtumeid,“ ütles Laanet.