"Vastavalt põhikirjale on erakonna liikmel kohustus hoiduda erakonna mainet kahjustavatest tegudest ja avaldustest ning austama poliitilise kultuuri üldtunnustatud põhimõtteid, veel on erakonna liikmel kohustus järgida erakonna nimel tehtud otsuseid," ütles Toobal, "Mailis Repsi nn võltsimiskahtluse skandaali aukohtu otsuses on selgelt kirjas, et "Mailis Reps rikkus Eesti Keskerakonna liikmete avalduste menetlemise ja online andmebaasi pidamise korda". Korra puhul on tegemist erakonna juhatuse otsusega, mis on tehtud erakonna nimel. Seega on Reps erakonna põhikirja rikkunud."

Toobal rõhutas, et sama kaasuse otsuses leiab aukohus, et "Mailis Reps on saanud aru oma väärast käitumisest, mis kahjustab erakonna mainet". "Seega nii Reps ise ja aukohus tunnistavad, et Reps on erakonna mainet ja seega ka erakonna liikme põhikirjalisi kohustusi rikkunud. Kui nüüd lähtuda Simsoni ja Repsi loogikast, siis tuleks ka Mailis Reps erakonnast automaatselt, ilma juhatuse kinnituseta, välja arvata, sest erakonna põhikiri ütleb, et "erakonna liige arvatakse erakonnast välja, kui erakonna liige rikub jämedalt erakonna põhikirja nõudeid". See on täpselt samas põhikirja peatükis, kus räägitakse ka kriminaalkorras karistatud liikme väljaarvamisest. Need kaks punkti on seal lausa kõrvuti," ütles Toobal.

"Tegelikult on aga nii, et mõlemad on üksnes väljaarvamise alused ehk nende alusel saab ja peab juhatus langetama kaalutletud otsuse, kas üks või teine liige erakonnast välja arvata või mitte. Minu ja Laasi puhul langetas juhatus otsuse seda mitte teha. Siinkohal pean vajalikuks meelde tuletada, et see juhatuse otsus oli konsensuslik ning sellel osales ka Mailis Reps. Juhatuse otsus langetati täna kehtiva (2011. aastal kongressi poolt vastu võetud ning registrisse kantud) põhikirja alusel, seega on see õiguspärane," rõhutas Toobal.

"Kui juhatuses soovitakse arutada minu ja Laasi välja arvamise küsimust, tuleks seda teha ka Repsi osas," ütles Toobal kokkuvõtteks.

Keskerakonna juhatuse liige ja riigikogu Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson ütles täna Delfile, et kehtiva vana põhikirja alusel on kriminaalkorras karistatud liikme erakonnast väljaarvamine automaatne ning Keskerakonna juhatusel on vaja see vaid vormistada. Sama arvas ka Keskerakonna juhatusse kuuluv Mailis Reps. Enn Eesmaa ei soovinud aga teemat lähemalt kommenteerida enne Keskerakonna juhatuse koosolekut.

Keskerakonna juhatuse ja Euroopa Parlamendi liikme Yana Toomi sõnul ei saa Priit Toobali ja Lauri Laasi erakonda kuulumist nii lihtsakoeliselt käsitleda, nagu seda soovivad Kadri Simson ja Mailis Reps. Toom rõhutab, et kindlasti ei toimu erakonnast välja arvamine automaatselt, ja kindlasti ei tohi seda nii ka teha.

Riigikohus ei võtnud eilse otsusega menetlusse Keskerakonna kaebust ringkonnakohtu ja maakohtu otsuse peale jätta kinnitamata Keskerakonna põhikirjamuudatused. "See, mis asjas edasi peaks toimuma, kuulub juba erakonna enda pädevusse," ütles Tallinna ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu.