Saue gümnaasiumi direktori Jaan Palumetsa sõnul tekib tõsiseid probleeme, sest väikese koormusega õpetajaid on võimatu leida. “Tundide vähenedes väheneb ka õpetaja palk,” ütles koolijuht Eesti Päevalehele. Ta lisas, et ilmselt tuleb naaberkoolidega pedagooge vahetama hakata.

Nii Õpetajate Leht kui ka Koolielu portaal on tulvil tööpakkumisi erinevate ainete õpetajatele.

Lääne-Virumaal asuva Aaspere põhikooli direktor Riina Tamberg on käinud õpetajate puudust kurtmas ka omavalitsuses ja tööinspektsioonis. “Ei julgeta kooli tulla, sest esialgu on koormus küll korralik, kuid ei tea, mis edasi saab,” lausus ta. “Koolijuhina peab garanteerima, et õppekava täidetaks.”

Põltsamaa ühisgümnaasiumi direktori Aimar Arula hinnangul võib suurem äraminek koolidest alata kas järgmise õppeaasta keskel või lõpul, sest praegu pole õpetajatel veel ülevaadet, mida seadus täpselt kaasa toob.

“Eks õpetajad on hirmul, et kaotavad palgas,” ütles ta. “Kui ainult raha jätkuks, saaks neile soodustusi teha.” Arula nimetas seadusemuudatust pealesunnitud variandiks. “Õpetajad tahaksid rohkem töötada,” märkis ta.

Tamberg arvas siiski, et koolid saavad raskustele vaatamata hakkama. “Meil on kuus inimest end kõrgkoolis täiendamas ja vanemad õpetajad ei lähe enne puhkusele, kui järeltulija leitud,” lisas ta.

Haridustöötajate liidu president Sven Rondik leidis, et rohkem kui kehtima hakkav seadus tingib õpetajate puuduse palk, mis on alates möödunud aastast keskmise palgaga võrreldes ainult kehvemaks läinud. Kui Eesti keskmine palk ulatub üle 6300 krooni ja Tallinna oma 7500 kroonini, siis Eesti haridustöötajate keskmine palk on 5350 krooni.

“Kool pole atraktiivne, ülikoolilõpetaja hindab oma väärtust kõrgemaks,” ütles Rondik. Paljuski just selle tõttu on 29 protsenti Eesti õpetajatest pensioniealised. “Ainus koht, kus õpetajate puudust pole, on Tartu,” märkis Rondik.

Ta lisas, et töö- ja puhkeaja seadus paneb koolid mõneti keerulisse olukorda, kuid kitsaskohad on lahendatavad. “Selleks koolijuhid ju ongi, et neid probleeme lahendada,” märkis Rondik.