Väljakaevamisi alustati väljaku idaküljelt, kuid kuuest kraavist leide ei ilmnenud. Kirstud leiti puudeallee ning osaliselt kõnnitee alt. Kirstud paiknevad kahes reas 135 kuni 150 cm sügavusel.

Teises maailmasõjas hukkunud punasõdurid on maetud Tõnismäele 1944. aastal. Ajaloolaste andmetel peaks seal olema 12 kuni 14 hauda.

Tuvastustöid teostatakse kuni on selgunud, et kõik säilmed on välja kaevatud. See võib kesta kuni mai keskpaigani. Ümbermatmine on planeeritud juuni lõppu.

Eesti Punase Risti kinnitusel ei ole omaksed seni Tõnismäe matmispaiga külastamise vastu huvi tundnud.

Punane Risti üheks tegevuseks on üle maailma lahingutegevses langenute haudade otsimine omaste palvel. Kui identifitseerimisprotsessi käigus õnnestub maetud isikud välja selgitada, võtab Punane Rist koostöös välis- ja kaitseministeeriumiga ühendust ka nende sugulastega.

Teises maailmasõjas hukkunute haudade külastamiseks on Eesti Punasele Ristile aastal 2004 tehtud 4 päringut, 2005. aastal 6 ja 2006. aastal 12 päringut. Tõnismäe haua kohta ei ole seni päringuid tulnud, kuid Eesti Punane Rist on selle teemaga tegelemiseks valmis.

Presskonverentsil osalesid Eesti kohtuarstliku ekspertiisibüroo juht Üllar Lanno. Muinsuskaitse ameti arheoloogia peainspektor Ants Kraut ja Eesti Punase Risti peasekretär Riina Kabi.