"Sotsiaaldemokraatide toetus pole viimase kümnendi jooksul nii madal olnudki. Viimati langes SDE reiting 6 protsendi lähedale 2007. aasta jaanuaris," ütles Saarts Delfile.

"Kindlasti on praegune kukkumine seotud Jevgeni Ossinovki loobumisega ministritoolist ja sellele järgnenud negatiivse meediakajaga," märkis Saarts. "Sotsid vaevalt seesugust reaktsiooni ootasid: pigem loodeti, et partei toetus ebapopulaarse ministri lahkumise järel kerkib," lisas ta.

Ometi pole sotsiaaldemokraatidel Saartsi hinnangul põhjust ka paanikaks, sest nende püsitoetajate baas on küllaldane selleks, et nad kenasti üle valimiskünnise hoida. "Ometi muutub järjest ebarealistlikuks see, et nad teevad 2019. aasta riigikogu valimistel parema tulemuse kui 2015," sõnas Saarts. Toona said sotsid 15 protsenti häältest.

Pigem on SDE puhul Saartsi sõnul küsimus, kas tehakse mõnevõrra kehvem tulemus ehk ikkagi üle 10 protsendi, või väga kehva tulemus ehk jäädakse selgelt alla 10 protsendi piiri.

IRL-i, Vabaerakonna ja roheliste toetus püsib Saartsi sõnul endiselt alla valimiskünnise ja siin mingit muutust näha ei pole. "Küsimus on, kas mõni neist parteidest suudab end järgmisel aastal riigikokku võidelda. Kõik kolm neist vaievalt - võibolla vaid üks, või äärmisel juhul kaks," märkis ta.

"Reformierakonna toetuse järjekordne kasv jääb statistilise vea piiridesse - järgmised kuud näitavad, kas lagi on käes või Kaja Kallase tõusmine erakonna juhiks kergitab nende toetuse lausa 4 protsendi lähedale," ütles Saarts.

Üldine tendents on Saartsi hinnangul aga see, et Eesti erakonnapoliitika niinimetatud vahevöö erakonnad ehk parteid, mis on radikaalsemate jõudude nagu EKRE ja kahe suurpartei ehk Keskerakonna ja Reformierakonna vahel on järjest enam toetust kaotamas. "See on üsna murettekitav üldisem tendents, mis on olnud juba jälgitav kogu viimase aasta ja nüüd veelgi süvenemas," nentis Saarts.

Rahvusringhäälingu täna avaldatud Turu-uuringute AS-i küsitluse kohaselt toetas Reformierakonda 33, Keskerakonda 26, EKRE-t 14, SDE-d 6, IRL-i 4 ja Vabaerakonda ning rohelisi võrdselt 3 protsenti küsitletutest.

Reformierakonna toetus on tõusnud võrreldes märtsiga kaks protsendipunkti, EKRE toetus ühe, Keskerakonna ning Vabaerakonna ja roheliste toetus on jäänud samaks, IRL-i toetus on langenud ühe ja SDE toetus neli protsendipunkti.

Oma eelistust ei osanud aprillis öelda 35 protsenti kodudes küsitletud 1007 inimesest, mida oli kuus protsendipunkti rohkem, kui märtsis.