PÖÖRDUMINE IRL LIIKMETE POOLE

On ju ilmselge, et meie erakond vajab suuremaid muudatusi kui lihtsalt esimehe vahetus. Kui me oleksime teinud siin kirjeldatavad muudatused õigeaegselt, ei oleks täna olemas ei EKREt ega ka Vabaerakonda. Me ei oleks pidanud hüsteeritsema oma valimiskampaaniates. Me oleksime kindlalt võitnud valimised.

Rumal on näiteks võtta siseelus kõike üle Reformierakonnalt või Keskerakonnalt. Reformierakond on riigierakond, nagu Edinaya Rossyia Venemaal. Keskerakonna edu ei seisnes distsipliinis, või ei tea mis imel, ta on lihtsalt piinlik moosivaras, kes varastab avalikku raha oma võimul püsimiseks Tallinnas. Neid kopeerides jääme parimal juhul nooremaks vennaks. Me peame talupoja tarkusega minema oma kindlat teed. Kui lugeda Kaja Kallase kirja, siis kõik need puudused on ka meil. Piisaks tema kirjas nime muutusest ja 90le protsendile võiks alla kirjutada. Meie õnn on, et tänu riigiressursile Reformierakond ei saa muutuda. Kui nad hakkaksid muutuma, siis nad kaotaksid oma juurdepääsu ressursile.

Suure tõenäosusega ei võta vana meeskond mitte mingit sisulist vastutust. Me vajame Muutuste Meeskonda ja Muutuste Esimeest. Loomulikult ei saa muutusi lihtsalt teha muutuste pärast, deklaratiivselt.

MILLES TEGELIKULT VIGA ON?

Meie valimiskampaaniad on nagu uhked klaasist pilvelõhkujad. Aga kui nad valmis on saanud, siis miskipärast selgub, et nad vajuvad kokku. Ja siis hakkavad nende projekteerijad ja ehitajad seletama, et ükskord puhus teiste ehitajate tuul liiga kõvasti, teinekord saadeti meile konkurentide poolt erakordselt tugev vihmavalang, mis juba ehitamise ajal lahjendas segu ära jne, jne. Aga me ei taha näha, et me ehitame igakord selle pilvelõhkuja sohu. Kes on soos käinud, see teab, et soos on mättad. Mõnikord võib vedada ja pilvelõhkuja võib kuidagi pidama jääda sellise mätta peale. Näiteks kohalikel valimistel oli selliseks mättaks Eerik-Niiles Kross. Aga see oli väga ajutine lahendus, selgus, et selle mätta all oli ussipesa. Lõpuks alati selline mätas vajub ikka kokku suure koormuse all.

MIDA TEHA?

Kuna me seisame väga õiges kohas Eesti Asja ajamiseks, siis ei ole mõtet minna mujale ehitama. Vaja oleks vaid korralikku vundamenti. Kõige pealt tuleb ehitada üks kuivenduskraav ja lasta seisma jäänud haisev vesi, mis ümberkaudsele rahvale ka ei meeldi, soost välja. Peale seda peaksime seda maapinda täitma hakkama mittelaguneva mineraalse materjaliga. Selle täitmise tulemusel peaks saama likvideeritud peamised põhjused miks meil ei ole vundamenti:

1. Me ei ole väärtuspõhised oma käitumises ja otsustes. Me ise ka tihti ei tea, mis väärtusi me kanname, rääkimata valijast. Meil on viie aasta jooksul 5 valimislubadust alates tasuta kõrgharidusest ja lõpetades kurikuulsa munadeafääriga. Me isegi ei oska öelda, mis erakond see IRL on. Rääkimata valijast ja avalikusest. Jõuline pööre tuleb tuleb teha poliittehnoloogiatelt poliitikate kandvusele. See aitaks automaatselt pikaajaliselt oma seisukohti odavamalt, lihtsamalt, efektiivsemalt müüa, vähendaks valimisaegset hüsteeriat, aitaks toetust saada ettevõtjatelt ja seoks ka liikmeid rohkem. See oleks efektiivsuse nurgakivi. Võidavad kõige efektiivsemad, mitte kõige rohkem kulutavad ja mõttetut tööd tegevad. Peame suutma selgeks teha Eesti avalikkusele, mis erakond see on, mis asja ta ajab. Tegelikult on meil oma visioon olemas. Kahjuks on see täna vaid sahtli kirjutatud.

2. Meie erakonna liikmed ei ole seotud, me peaksime toetuma oma ligi kümnele tuhandele liikmele. Liikmed tuleb siduda eelkõige ideede ja programmi kaudu. Aga ka kohalikud tasandid paremini erakonnaga. See on suur töö. Me peame kasutama sotsiaalmeediat 24/7 nii sisse kui väljapoole. Me peame kasutama seda aktiivselt kahepoolse liiklusena. Ühendused peavad saama struktuuriüksusteks, kus liikmed ise on huvitatud osalema poliitikate kujundamisel. Sellised ühendused oleks kaitsepoliitika klubi, välispoliitika klubi, majandusklubi, sotsiaalpoliitika ühendus, tervishoiu ühendus, kultuuriklubi, rahvussuhete ühendus, noorte ühendus ja kristlik ühendus.
Täielikult on kasutamata meie KOV juhtide potentsiaal. Tuleb moodustada KOV juhtide Kogu, millele antakse ka formaalsed õigused osaleda protsessides.

3. Meie juhtimine on väga riskantne, ei vasta põhikirja mõttele ja on liiga mõne üksiku isiku keskne. See on mugavusjuhtimine võimu teostamiseks ja selle hoidmiseks teatud inimestele. Tänane raiskamine ühe ja sama asja loksutamisel juhtorganite vahel samal ajal liikmeid kaasamata on piinlik raiskamine. Juhtimine tuleb üles ehitada olemuslikult kaasamisele. Jälgida tuleb põhikirjalist juhtimisstruktuuri olemuslikult mitte ainult formaalselt. Tulemusena peab iga erakonna liige aru saama kus ja miks on vastuvõetud konkreetne otsus.

4. Nimi ei väljenda meie väärtusi. Isamaa on meie väärtusi väljendav. Rahulikku rahvuslikku konservatiivsust ja elu Eestis edasi viivat majanduse edendamisele panustamist väljendav.
Eeltoodud neli punkti toovad tulemuse ainult koos sajaprotsendiliselt rakendades. Need tegevused võivad tegelikult isegi jooksvaid kulusid suurendada, kuid vähendavad kindlasti valimiskulutusi. Viimast eriti iga saavutatava Riigikogu koha kohta. Kulude tegemise suunitlus tuleb igal juhul kardinaalselt ümber suunata. Võimalik, et nad isegi ei suurene siis.

EESMÄRK

Et viia läbi vajalikke muutusi riigis ja ühiskonnas, on ainus võimalus saada juhtivaks parempoolseks erakonnaks ja perspektiivis juhtivaks Eesti erakonnaks. Tuleb võita järgmised valimised. Ka KOV valimised kui vahevalimised. Eesmärk peab olema stabiilne toetus 25% 2019 kevadeks. 2017 aasta KOV valimiste eesmärgiks peab olema säilitada tänane tase üle Eesti ning saada koalitsiooni Tallinnas ja Tartus. Selleks on vaja teha struktuurseid muudatusi erakonnas.