Saarlaste postkastidesse jõudnud paberilehel pärib Palts viiest vastamisele mõeldud küsimusest ühes, kas toetad praeguste mängureeglite jätkamist, kus korrumpeerunud vallavanemad lubavad vallaelanike vastuseisust hoolimata tuulegeneraatoreid paigaldada, kirjutab ajaleht Meie Maa.

Tõnis Paltsu sõnul ei tule korrumpeerumise all mõelda üheselt vallavanematele maksmist. "Nad on kas rumalad või korrumpeerunud. Ma küll ei leia muud põhjendust, et nad hoolimata vallarahva vastuseisust lasevad tuulegeneraatoreid püstitada," ütles Palts. "Vestlustest valla tegelastega on selgunud, et nad otsivad igasuguseid tühiseid teisejärgulisi põhjuseid ja on ükskõik, mida valmis enda õigustamiseks välja mõtlema.

Näiteks ütles üks vallavanem, et muidu peavad nad maksma võib-olla, rõhutan võib-olla miljon krooni tehtud tööde kompensatsiooni valla varem tehtud vigade pärast. Mina ütlen, mis siis kui isegi peab - see hind on tühine võrreldes sellega, kui tervel järgmisel põlvkonnal need tuulikud pea kohal vuhisevad ja ilusad vaated on risustatud," lisas Palts. Tema meelest tahetakse saarlasi vägisi kodusaarelt ära ajada.

"Selliseid sõnu ei loobita ja nende eest tuleb vastutust kanda. Eks ta sellepärast nimesid ei mainigi, et keegi ei saaks tema vastu süüdistust esitada," viitas Kaarma vallavanem Margus Mägi Tõnis Paltsu valimismaigulisel lehel esitatud küsimusele.

Mägi sõnul on tema vallavanemaks olemise ajal vastu võetud ja kehtestatud vaid üks detailplaneering, mis puudutab AS Baltic Workboatsi tuulegeneraatorit, ning tühistatud kolm: Unimäe-Paduri, Nasva puhasti ja settetiigi ning Sikassaare planeering. Lisaks laevatehase tuulegeneraatorile asub Nasval veel kaks Wind Energy OÜ-le kuuluvat tuulegeneraatorit.

Sikassaarde on Kaarma valla eelmise koosseisu poolt detailplaneering kehtestatud kolme tuuliku püstitamiseks, neist kahte hakati ehitama.

"See oli lennuametiga kooskõlastamata. Peatasime ehituse. Tellisin ekspertiisi, mis tegi kindlaks, et ehitust võib siiski jätkata," rääkis Kaarma vallavanem. "Oleme kõrvaldanud eelmiste vallavalitsuste möödalaskmisi ja üritanud kompromisse leida. Paltsu jutt korrumpeerumisest ajab lausa naerma," sõnas Mägi. Ta olevat enda väitel kirjutanud varem seoses sama teema käsitlemisega Tõnis Paltsule ka pika kirja. "Eemalt on muidugi hea hinnata ja olukorda vaadata, kui sisu ei tea," märkis Kaarma vallavanem.

Torgu vallavanem Tiit Põld ütles, et korrumpeerunud vallavanematest rääkimine tuulegeneraatorite paigaldamisel on väga populistlik. "Süüdistust ma siit välja lugeda ei oska, küll aga asjatundmatust," lausus Põld. "Ükskõik kui korrumpeerunud vallavanem ka oleks, ta ei saa lubada tuulegeneraatorite püstitamist elanike vastuseisu korral," lisas Põld. Torgu vallas on praegu püsti kuus tuulegeneraatorit.

Salme vallavanem Kalmer Poopuu ei osanud Paltsu väidet kohe kuidagi kommenteerida. "Ega vallavanem otsusta, kas tuulegeneraatorid paigaldatakse või mitte. See pannakse paika vastavalt kehtestatud detailplaneeringule, mille võtab vastu volikogu. Vallavanemal on siin suhteliselt vähe sõnaõigust. Vallavalitsus väljastab detailplaneeringu järgi ehitusloa," selgitas Poopuu.

Tema sõnul on elanike vastuseisu tõttu tagasi lükatud viis tuulegeneraatorite paigaldamise soovi. Lisaks ei soodustavat vastuvõetud Salme valla üldplaneering uute generaatorite püstitamist, vaid piirdub olemasolevate kaasajastamisega. Ainsad, kes Salme vallas kooskõlastatult tuulikud püsti said, on Poopuu kinnitusel Sõnajalad.

Veel küsib Tõnis Palts oma küsitluslehel elanikelt, kas toetad ettepanekut viia seadusesse muudatus, mille järgi tohib saartele paigaldada tuulegeneraatoreid ainult oma tarbeks ja kõrgusega kuni 5 meetrit üle metsapiiri. Samuti, et tuulegeneraatorid vastavalt demonteeritaks ja riigieelarvest kompenseeritaks minimaalne saamata jäänud tulu praegustele generaatori omanikele. Sealjuures tuleks arvesse võtta põhjendamatult suurt kasu tarbijate ning saare looduse arvelt.

Sõrves mitut tuulegeneraatorit omava OÜ Meritreid juhatuse liige ja tegevjuht Kaido Schmidt nimetas väljakäidud ideed Paltsu odavaks valimiskampaaniaks. "Ta võiks üle oma prillide ka vaadata," jäi Schmidt napisõnaliseks. Sellega kogu tema kommentaar piirduski.