Minister toob välja, et ei piisa ainuüksi pürgimisest maailma tippriikide hulka, vaid selle saavutamiseks on tarvis tõsta õpilaste ja õpetajate rahulolu koolide vaimse kliima ja õpikeskkonna kaudu, teatas haridusministeeriumi pressiesindaja.

“Algatatud ja varsti valmiva haridusstrateegia teesideks on õiglase ligipääsu tagamine kvaliteetsele õppele, õppija igakülgne toetamine arenguprotsessis, õppe sisu muutmine paindlikuks ja pidevalt uuenevaks. Hariduskorraldus ei ole midagi eraldiseisvat, see peab teeni ma osalemist ja kvaliteeti, õppimise ja õpetamise väärtustamist Eesti ühiskonnas,” ütles Lukas.

Minister jätkas: “Oleme sätestanud ka konkreetsed sammud eesmärgi saavutamiseks. Ilma visiooni toetavate praktiliste tegevusteta ja eelarveeraldisteta pole strateegiafoorumite korraldamisel mõtet. Just kümned ja kümned Haridusfoorumil räägitud ja ministeeriumi poolt ellu viidud praktilised tegevused on aidanud meil saavutada murrangut kahel veel nelja aasta eest muret teinud suunal – Eesti ühiskonnas on selle ajaga poole võrra tõusnud täiskasvanud õppijate osakaal ja üle kolme korra on kahanenud laste põhikoolist väljalangemine.“

„Nii nagu kutsehariduse muutmine sisukamaks ja mainekamaks, on ka paindlikum ja õpilase isiksust enam arvestav kooliõpetus elementaarne eesmärk. Lisaks peab noore inimese arengutervikusse sulanduma senisest enam ka koolieelne ettevalmistus ja uus tasuta kõrghariduse kontseptsioon pärast kooli. Jät kata tuleb õpetaja maine tõstmisega. Et kindlustada õpetajaid kogu riigi koolidele, tuleb üldise palgatõusu jätkamise kõrval kindlustada näiteks Ida-Virumaal nii eestikeelsetes kui venekeelsetes koolides eesti keeles õpetavatele õpetajatele 30%-line palgalisa.”

Täna peetakse Tallinna Teeninduskooli ruumes Eesti Haridusfoorumi korraldusel suurfoorum “Eesti haridusstrateegia 2020”, foorumi avab president Toomas Hendrik Ilves.

Tänaste arutelude tulemused saavad edasisteks juhtnöörideks Eesti koostöö kogu, Eesti haridusfoorumi ning haridus- ja teadusministeeriumi partnerluses koostatava haridusstrateegia ja elukestva õppe strateegia koostamiseks.

Haridusfoorumil esinevad haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzbeg, Eesti haridusfoorumi juhatuse liige akadeemik Olav Aarna, Tartu ülikooli professorid Marju Lauristin ja Margit Sutrop, Tallinna ülikooli professor Viive-Riina Ruus, Tallinna ülikooli dotsent Krista Loogma ja mitmed teised.