Keskerakond tõusis Reformierakonna järel juunis populaarsuselt teiseks parteiks, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus langeb jätkuvalt, selgus BNS-i tellitud TNS Emori uuringust. Reitingu edetabelit juhib uuringu kohaselt jätkuvalt Reformierakond, kelle toetus püsib maikuuga võrreldes samal ehk 33 protsendi tasemel. Aprillis oli toetus Reformierakonnale 31 protsenti.

"Keskerakond on olnud kaua aega populaarsuselt teine erakond ja küllap tema valijate grupid on küllaltki truud oma sümpaatiale. Selline stabiilsus Keskerakonna positsioonis ei ole kõigile - näiteks isamaalistele jõududele - meelepärane, aga see stabiilsus on kestnud mõnda aega ja põhiliselt tugineb venekeelse elanikkonna häältele," ütles Lukas Delfile.

"Kindlasti Isamaa ja Res Publica Liidu tulemus valimistel oli lootustandev ja näitab, et Eesti erakondade tipus on väga tasavägine," lisas ta.

Lukase sõnul peab IRL oma populaarsuse tõstmiseks jääma truuks väärtustepõhisele poliitikale. "Isamaa ja Res Publica Liit peab olema tulevikus nii nagu mõlemad tema eelkäijad seni. Kõrgemal igapäevasest erakondade vahelisest poliitilisest vrähklemisest ja ei tohi samastuda teiste partokraatiakesksete, tehnoloogiliste parteidega. Ma pean silmas pidevalt edetabeli tipus olevaid ja pidevalt ainult reitinguid jälgivaid Reformierakonda ja Keskerakonda," sõnas Lukas.

"Meie nägu on olnud endistel aegadel just põhimõttekindlus ja oleme hoidnud aus põhiväärtusi. Sellepärast on inimesed meid toetanud, me ei ole jooksnud ainult reitingu järgi. Kui me suudame poliit-tehnoloogiad meist eemale hoida ja jätkata väärtuspõhist poliitikat siis ei kaota me valijaid," lõpetas Lukas.