Kolm noort on Türi Rotary klubi liikmete perede võõrustamisel. Täna oli Tallinna päev, kõigepealt kogu grupi ühine Nukuteatri külastus ja seejärel vastuvõtjate klubide kaupa. Olles Türi klubi rahvusvaheliste suhete eest vastutav, oli mul hea meel sisustada teine pool Tallinna päevast. Alustasime lõunasöögist Toompea lossis, seejärel tegime tuuri parlamendis ning tutvusime ka Stenbocki majaga. Parlamendis andsin ülevaate Riigikogu ülesannetest ning selgitada tuli ka presidendi rolli Eesti ühiskonnas. Reformierakonna fraktsioonis näitasin ajaloolist dokumenti ― 33 allkirjaga Toomas Hendrik Ilvese Reformierakonna poolt presidendikandidaadiks seadmise avaldust.

Türi klubil on külas kaks neidu (Zuzana Slovakkiast ja Marie-Alix Prantsusmaalt) ja noormees (Jan Tšehhist). Prantslanna tunnistas häbenemata, et kui tema oma sõpradele rääkis, et läheb Eestisse, ei saanud keegi aru, kuhu ta läheb. Noored pariislased (just Pariisist ta tuli) ei olnud kuulnudki mingist maast nende jaoks nii kaugel põhjas. Ülejäänud kaks on saatusekaaslased Ida-Euroopast, nende jaoks ei olnud Eesti nii tundmatu paik. Külaskäik parlamenti ja peaministri büroosse pani neid ahhetama, nad tunnistasid kui ühest suust, et oma kodumaal parlamenti või veel vähem peaministri juurde neil võimalust minna ei ole. Meie peame seda põhjamaiselt üsna tavaliseks.

Huvitava programmi tõttu liitus türilaste võõrustavate kolme külalisega veel ka neiu Lauren Šotimaalt koos saatjaga Pärnu klubist, kes südikalt igal võimalusel tegi avaldusi Šotimaa iseseisvuse vajalikkuse kohta. Et saaks ise maksuraha koguda ja kulutamise üle otsustada, ilma Londonilt küsimata.

Kohtumise lõpetuseks toonitasin üle, et ka eestlaste jaoks on väga tähtis vabadus, iseotsustamise õigus. Meil ei ole oma riiki just kaua olnud, paarkümmend aastat enne Teist maailmasõda ja nüüd sama pikk periood. Hindame iseotsustamise õigust ja vabadust väga.

Meenutasin Siim Kallase öeldut: Vabadust on lihtne pidada nii tavaliseks, et märkame seda alles siis, kui ükskord temast ilma oleme jäänud.

Alates aastast 1927 toimib ülemaailmses Rotary liikumises noorsoovahetuse programm, kui üks olulisemaid Rotary prioriteete. Igal aastal osaleb selles programmis üle 8000 õpilase 82 riigist.

Eesti Rotary Noorsoovahetus sai alguse 1991. aastal, peale Rotary tegevuse taastamist Eesti Vabariigis. Piirkondlikult oleme seotud Soome Multipiirkonna noorsoovahetusega. Nende aastate jooksul on Eesti Rotary Noorsoovahetuse programmides osalenud ligi 300 noort Eestist ja üle 60 noore välisriikidest.