Eestimaa parim küla on Prandi küla, Järvamaal Koigi vallas. Eile õhtul kuulutati Läänemaal Noarootsi vallas Roosta puhkekülas Eesti Külade IX Maapäeval üle-eestilise konkursi Aasta küla 2011 võitjaks Prandi küla. Õnne Põllumets Prandi külavanemana on aktiivne inimene. Ta on aktiivne eestvedaja ja innustaja, kes oskab leida liitlasi ja toetajaid. Nii ongi külaelu käima läinud. Rajatud on külakeskus, toimuvad regulaarsed üritused, peod Prandi allikatel jmt. Eelmisel aastal näiteks toimus Järvamaa külade päev Prandi külas. Soovin omalt poolt palju õnne külavanemale, kõigile külaelanikele, samuti külaseltsi liikmetele (neid on muide tunduvalt rohkem kui külaelanikke) ning vallale. Omavalitsuse toetav ja abistav suhtumine inimeste omaalgatusse on väga tähtis. Pikemalt saab sest uudisest lugeda Maalehest ja pilte vaadata Koigi vallavanem Kristjan Kõljala ajaveebist.

Täna toimunud Türi ralli võitis soomlastest rallipaar. Viimane ralli kiiruskatse toimus Paide linna keskväljakul ja kiriku ümbruses. Pea paarikümmend autot keerutasid traktorirehvide vahel ja püüdsid parimat aega välja sõita. Publikut oli tavapäraselt palju kogunenud.

Türi Ralli on võistlus, kus võistlevad ainult rahvuslike masinaklasside autod ehk teisisõnu E rühm. Sellist võistlust peetakse Eestimaal esmakordselt, kuid meie põhjanaabritel on selle klassi tähiseks F-rühm ja neid võistlusi peetud juba aastaid. Türi ralliga püüavad korraldajad algust panna uuele sarivõistlusele. E-klassi võistlusautode karikavõistluse järgmised etapid on 16.septembril Viljandis ja 22.oktoobril Käinas.

Mina sain aga täna koduterassi õlitatud. Lihtne töö ja mis kõige parem – tulemus rõõmustab silma kohe peale valmimist. Kõigepealt eeltöö – terassi tühjaks kolimine, kogu mööbel, lillepotid ja muu murule tõsta. Seejärel tuleb suurem tolm ja sodi ära harjata ning siis märja lapiga pind puhtaks pesta. Seejärel on paras aeg sõita terassiõli järele. Värvipood tuleb loomulikult valida selle järgi, kus parasjagu soodushinda pakutakse. Espakis oli allahindlus 20 protsenti ja autode arvu järgi parkimisplatsil otsustades ei olnud ma ainuke nende kasuks otsustaja. Kuna terassi suuruseks on ca 25 ruutmeetrit siis ostsin 2x2,7 liitrit õli, mille lasin enne sobivalt punakaks toonida. Etteruttavalt võin öelda, et ühe liitrise purgi pidin hiljem ikkagi juurde ostma, sest tuli puudu. Peale õlitamist ja kuivamist kogu kraam muru pealt terassile tagasi ja ongi aeg rõõmu tunda oma kätega tehtust. On kaunis laupäeva õhtu.