Justiitsministeeriumi infosüsteemide ja tööprotsesside talituse juhataja Karl Laasi selgituste kohaselt on e-toimik menetlusasutuste ühtne infosüsteem, mille kaudu saavad nii politsei, kohtud kui ka prokuratuur vahetada omavahel eri menetluste raames kogutavat informatsiooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tavakodanikule loob aga e-toimiku süsteem lisamugavust juba aasta lõpus, kui tekib võimalus saada ülevaade oma kehtivatest liikluskaristustest ja maksmata väärteoasjadest.

Laasi sõnul saab kodanikele mõeldud e-toimiku kaudu esitada ka kohtueelses menetluses näiteks liiklustrahvi vaidlustamise taotlusi ja enne trahvi väljakirjutamist saab inimene ka esitada politseile lisaselgitusi liiklusrikkumise kohta.

Esimene e-toimiku etapp rakendub juba juulikuu jooksul. Täielikult lähevad menetlusasutused e-toimiku süsteemile üle, kui kõik tehnilised eeltingimused on täidetud ning süsteem toimib vigadeta.

Prooviperioodil on siiani siiski esinenud suuremaid ja väiksemaid vigu.

Tuleva aasta jooksul hakkab e-toimik toimima juba kõikjal — siis minnakse e-toimikule üle tsiviil- ja haldusmenetluses. Prokuröridele tähendab e-toimiku kasutusele võtmine näiteks pabertoimikute kaasas tassimise vajaduse kadumist.

Riigi peaprokurör Norman Aas ütles, et prokuratuur toetab igati kriminaalmenetluse tööd lihtsustavate infotehnoloogiliste lahenduste juurutamist.

“E-toimik on seejuures alles esimene etapp ja visioonidena arutame juba praegu üleminekut täisdigitaalsele toimikule, kus kõik menetlusandmed on vastavas infosüsteemis ja paberdokumente kasutataks vaid erandjuhtudel,” lisas Aas.

Karl Laasi sõnul on e-toimiku otsene kasu ka see, et eri menetlusasutustel kaob juba lähitulevikus vajadus üksteisele paberil kirju saata. “Politsei, kohtute ja prokuröride jaoks muutub ilmselt andmete edastamise kiirus ja paraneb ülevaade menetlustest,” lisas Laas.