Väikses-vaikses alevikus Uuel uulitsal kolmekorruselises majas elaval Silvil on 48ruutmeetrine kahetoaline korter, mille kütte eest maksis ta mullu oktoobris 378 krooni, kuid tänavu novembris juba 1372 krooni, mis teeb 28,6 kr/m², kirjutab Õhtuleht.

Samas räägib Palamuse rahvas õhinal, kuidas mõni peab oma 73 m² korteri kütmise eest maksma koguni ligi 3100 krooni, mis teeb üle 42 kr/m².

Miks toasoe nii kallis on? “Keskküttepiirkond on väike — ca 100 korterit,” ütleb vallavanem Urmas Astel.

Soojusenergia kõrge hinna põhjused on maagaasi ülikõrge hind, väike soojatarbimine ja esimest korda sellel kütteperioodil arvestatud amortisatsioon investeeringutelt, ütleb soojusettevõtte Termox hooldus- ja müügijuht Georgi Maasik, kelle sõnul on keskkütte hind tarbijatele kasvanud seoses maagaasi hüppelise hinnatõusuga ja soojusenergia pealt makstava käibemaksu tõstmisega 5 protsendilt 18 protsendile.

Kommunaalmaks Helsingis 3300 krooni

Eestist Soome kolinud puidufirma töötaja Marko maksab oma Helsingis asuva 55 m² kahetoalise korteri eest kommunaalkulusid 212 eurot ehk umbes 3300 krooni. Hinna sees on küte, gaas, vesi-kanalisatsioon, prügi jms. Toasooja annab õliküte, köögis on gaasipliit.

“Korteris on nii soe, et vahel peab aknad lahti tegema,” ütleb Marko. Elektri eest maksab ta neli korda aastas, igas kvartalis 50–60 eurot (782–939 krooni).

Gaasi hind maailmas langeb. Miks ei odavne siis toasooja hind Eestis neis paigus, kus on gaasküte?

Tartu firma Termox, kes ostab maagaasi ASilt Eesti Gaas, hooldus- ja müügijuht Georgi Maasik ütleb, et gaasi hinna langus maailmas ei ole seotud ega mõjuta Eesti Gaasi müüdava maagaasi hinda.

“Maagaasi hind on seotud masuudi ja Gasoil Rotterdami eelneva kuue kuu turuhinnaga ja arvestuskuu viimase päeva dollarikursiga,” sõnab ta. “Seega maagaasi hind on kuuekuulises nihkes ja oodatud hind võib saabuda alles kütteperioodi lõppedes.”