Kas üldiselt kuuluvad basseinide liutorud ja muud säärased tehnilise järelevalve ameti uurimise või üldiselt mingi kontrolli alla?

Kõik ehitised, sh liutorud ja liumäed kuuluvad nii kui kohaliku omavalitsuse kui TJA järelevalve pädevusse.

Kas kõik Eestis olevad avalike basseinide liutorud jms rajatised on kontrollitud?

TJA-le teadaolevad avalikud liutorud ja liumäed on kontrollitud või kontrollimisel. Osade objektide puhul oleme teostanud ohutuskontrolli dokumentatsiooni põhiselt, osade puhul oleme lisaks teostanud paikvaatlusi ning vajadusel kaasanud täiendavalt erialaspetsialiste.

TJA kontrollid näitavad, et enamikel juhtudel on õnnetusjuhtumite põhjuseks veeatraktsiooni vale kasutamine (nt keelava fooritule eiramine, vale sõiduasend vms). Valest kasutamisest põhjustatud õnnetuste vältimiseks on veeatraktsiooni omanikke suunatud võtma kasutusele täiendavaid meetmeid- näiteks täpsustama ohutusjuhiseid ja tõhustama ning kontrollima nende järgimist. Veeatraktsioonide ehitustehnilist seisukorda võib pidada heaks, tuvastatud puudused on tänaseks kõrvaldatud või kõrvaldamisel.

Juhime veekeskuste kasutajate tähelepanu sellele, et ohutusjuhistega tuleb alati põhjalikult tutvuda ja neid rangelt järgida. Samuti tuleb juhiseid põhjalikult selgitada lastele ning lapsi ei tohi jätta järelevalveta. Veekeskuste omanike kohustus on tagada veeatraktsioonide regulaarne hooldus, järelevalve ning nõutavad kasutusjuhised.

Kas Vudila rajatised on viimasel ajal kontrollitud ja vastavad kõigile nõuetele?

TJA kontrollis 2015. aastal Vudila mängumaa liutoru ja liumäe ehitusdokumente. Liumägi, kus õnnetus juhtus, on projekteeritud ja ehitatud pädevate isikute poolt ning kohalik omavalitsus on väljastanud ehitisele kasutusloa, mistõttu pole olnud selle nõuetele vastavuses põhjust kahelda. Meile teadaolevalt ning omaniku kinnitusel on veepargis alati vähemalt kaks instruktorit, üks veepargi alumises osas ja teine üleval.