Ministeeriumide ja riigikantselei selle aasta esimese kolme kuu pangaväljavõtete põhjal selgub, et enamasti maksavad ministrid ja tippametnikud krediitkaardiga hotelli- ja restoraniarveid. Samas on ministeeriume, kes tasuvad ööbimiskulud ja piletid enne välisreisi ning restoranis maksavad arvega, kirjutab Äripäev.

Riigikantseleis on viis privilegeeritud krediitkaardikasutajat: eurointegratsiooni büroo juhataja Henrik Hololei ning tema asetäitja Märt Kivine, regionaalminister Toivo Asmer, peaministri nõunik Simmu Tiik ning üks majandusosakonna ametnik.

Kui endise peaministri Mart Laari ja rahvastikuministri Katrin Saksa käsutuses oli 140.000kroonine kuulimiit, siis praeguse valitsuse ministrid peavad toime tulema ligi poole väiksema, 80.000kroonise limiidiga. Praegusel peaministril Siim Kallasel krediitkaarti pole, küll aga on temaga välissõitudel alati kaasas välisnõunik koos krediitkaardiga.

Riigikantselei pressiesindaja nentis, et pärast Eerik-Niiles Krossi juhtumit kehtestati kaardi kasutamiseks rangem kord ja möödunud ega sel aastal pole ette tulnud riigi krediitkaardiga isiklike ostude eest maksmist.

Kultuuriministeeriumi juhtkonna käsutuses on viis krediitkaarti. Neid kasutavad minister, kantsler, asekantsler, eurointegratsiooni ja välissuhete osakonna juhataja ning muuseuminõunik. Pangaväljavõtetest selgub, et kõige parem Troika ja Pegasuse klient on kantsler Allikmaa, kes on külalisi kostitanud üle 5000krooniste söömaaegadega. Allikmaa käsutuses on iga kuu 65.000kroonine limiit, asekantsler Suklesel pea poole väiksem.

Rahandusministeeriumi viis krediitkaardiomanikku on teinud kolme kuu jooksul mõnesajakrooniseid arveid restoranides Elevant, Controvento, Laguun. Põllumajandusministeeriumi kümme kaardiomanikku käivad aga Kuldse Notsu Kõrtsis, restoranis Teater ning Lübeck.

Ainukesena pole pidanud vajalikuks ühtegi krediitkaarti juhtkonnale anda haridusministeerium. Ministeeriumi haldustalituse juhataja rääkis, et tavaliselt on välissõidud põhjalikult ette planeeritud ning erakorralisi kulutusi ei ole.

Krediitkaartide väljavõtteid ei avalikustanud välis- ja kaitseministeerium, viidates avaliku teabe seaduse rakendamise korrale, mille järgi asutusesisene teave, sealhulgas raamatupidamisdokumendid, on saladus. Välisministeeriumis on kasutusel üheksa krediitkaarti ja kaitseministeeriumis 12. Neid kasutavad kõrgemad ametnikud, sealhulgas ka mõlema ministeeriumi ministrid.

Riigiasutuste selgituste kohaselt võimaldatakse krediitkaardi kasutamist neile, kes tööülesannete tõttu sageli välismaal viibivad ning ametipositsioonist tulenevalt väliskülalisi võõrustavad. Kaarti võib kasutada otseselt teenistusülesannete täitmiseks vajalike ostude ja teenuste eest maksmiseks.

Üldiselt reguleerib töölähetuskulude määrasid valitsuse määrus. Raha kasutamist kontrollitakse pangalt saadud väljavõtete järgi, võrreldes neid ametniku esitatud aruandega. Kaardi mittesihtotstarbelise kasutamise puhul võetakse see ära või peetakse summa kinni töötasust, kirjutab Äripäev.

Üldjuhul krediitkaardiga sularaha välja võtta ei tohi. Ometi esineb olukordi, kui näiteks hotellis puudub kaardimakseterminal või kaart ei lähe läbi. Välisministeerium aga lubab krediitkaardiga automaadist välja võtta päevaraha.

Valitava restorani hinnatase oleneb külalise või delegatsiooni tasemest. Ülenormatiivseid kulusid tuleb ette vaid peaministril ja teda saatva delegatsiooni liikmeil ning sedagi juhul, kui nad on sunnitud turvalisuse kaalutlusel ööbima ühes hotellis teiste riigipeadega.