Harjumaal Jõelähtme vallas Kallavere külas elav Argos Lastik jäi eelmisel aastal kahe sõbraga vahele varguskatsel Sakus garaažide juures. Noorukid olid lahti murdnud kaks boksi ja toonud välja muruniiduki ja autokäru, mil peal autoveljed ja neli laminaatparketipakki, kirjutab SL Õhtuleht.

Sündmuskohale sattunud Falcki turvapatrulli eest üritati Argose 20 aastat vana Mercedesega põgeneda, kuid see ei õnnestunud ning noortel tuli kaks ööpäeva vahi all veeta.

Varem karistamata poisid tunnistasid end süüdi ja kohus kinnitas nende karistuseks neli kuud tingimisi poolteise aasta pikkuse katseajaga.

22 päeva pärast otsuse väljakuulutamist tabas politsei Argos Lastiku purjuspäi ja juhiloata autoroolist. Politsei andmeil pole seitsme klassi haridusega Lastikule juhiluba antudki.

“Kuna purjus inimesele ei saa kohapeal protokolli vormistada, sest ta on joobes ega saa sellele alla kirjutada, kutsus politsei ta hiljem välja,” ütles Põhja politsei pressiesindaja Madis Tilga. “Politseisse ta ei ilmunud, kuid jäi uuesti joobes sõitmisega vahele.”

Selleks, et roolijoodik teist korda purjuspäi sõitmise eest kriminaalvastutusele võtta, peab esimene väärteokaristus olema jõustunud. Lastiku puhul ei saanud seda aga teha, sest nooruk ei andnud end protokolli vormistamiseks näole.

Nii õnnestus tal purjuspäi sõitmisega karistamatult vahele jääda viis korda järjest. Kahel viimasel korral oli peale joobe ja puuduva juhiloa tegemata ka auto tehnoülevaatus ning viimasel korral polnud ka liikluskindlustust.

Liikluspolitsei määras protokollide vormistamiseks kätte saadud noorukile kolme esimese rikkumise eest a 15 000 krooni trahvi, kahe viimase eest 18 000 — kokku 81 000 krooni.

Otsus jõustus möödunud kolmapäeval.

Järgmine joobes juhtimine tooks kaasa kriminaalasja võimaliku karistusega kuni kolm aastat vangistust, millele lisanduks ka varguskatse eest tingimisi määratud neli kuud.

Nelja ja poole kuuline kinniistumine ähvardab noormeest praegugi. Kui ta ei suuda maksta 81 000 krooni trahviraha, võib täitur pöörduda kohtu poole, asendamaks trahvi arestiga. Seadusse kirjutatud kursi järgi, kus 600 krooni võrdub ühe arestipäevaga, tuleks tal kinni minna 135 päevaks.