Eesti presidendi ja Euroopa Komisjoni uue tippjuhi vaheline debatt keskendus olukorrale, kus Euroopa Liit seisab silmitsi pingestunud suhetega Venemaaga, kuid jutuks tuli ka kodanike usaldus Euroopa Liidu suhtes ning kuidas tugevdada ühtsust olukorras, kus lisaks välispoliitilistele muredele tõstab Euroopas pead sallimatus ja äärmuslased.

Hollandi eksvälisminister Timmermans väitis, et enamus immigrante, kes soovivad hetkel Euroopasse pääseda, ei ole majanduspõgenikud, vaid pigem inimesed, kes põgenevad konfliktide ja sõja eest.

"Võtame näiteks põgenikud Süüriast. Need on inimesed, kes elasid varem keskklassi elu, omades autot ja maja. Nad ei ole majanduspõgenikud vaid sõjapõgenikud. Me ei saa neid inimesi hätta jätta,vaid peame aitama," rääkis Timmermans.

Timmermans nentis, et suurim immigrantide surve on Kreekal ja Itaalial, sest just need kaks riiki on Euroopa väravaks Aafrikast ja Lähis-Idast pärit põgenike jaoks.

"Me ei saa lasta Kreekal ja Itaalial tegeleda üksi immigrantidega. Me peame koos töötama välja ühise plaani, kuidas põgenikega tegeleda. Ei ole olemas Euroopa riiki, kes saaks öelda, et see ei ole nende probleem – see on kõigi probleem," ütles Timmermans.

Timmermansile sekundeeris Eesti president, kes ütles, et Eesti ei saa oodata, et teised tuleksid meile appi, kui me ise teisi ei abista. Seega on loomulik, et Eesti on teiste Euroopa riikidega solidaarne ka immigratsiooniküsimuses. Kuid Ilves mainis ka fakti, et Eesti juba võttis vastu palju immigrante aastatel 1945-1991.

Timmermans tõdes ka, et Euroopas on levima hakanud nii antisemitism, kui islamofoobia. Tema sõnul tuleb selle vastu võidelda, sest Euroopa on multikultuurne ja peaks ka selliseks jääma. "Me peame jääma liberaalse ühiskonna juurde," ütles Timmermans.