Tänane Eesti Ekspress kirjeldab raha-ahelaid, mille keskmes on abikaasad Kristina ja Toomas Tauts ning mis viivad välja erinevate ettevõtetega seotud erinevate IRLi liikmeteni. Ühe ahela vahelüliks on Haapsalus tegutsev puulaevaeselts Vikan, mille juhatusse kuulusid IRLi liikmed Alar Schönberg ja Tiit Riisalo.

Vikan sai SA Innovelt 2010.–2013. aastal Ekspressi andmetel töötute koolitamiseks 563 000 eurot (Lääne Elu kirjutas 2010. aastal 10 miljonist kroonist), millest üle 280 000 liikus edasi Kristina Tautsi ettevõttesse Comenius, mis aga Ekspressi andmetel kulutas töötutele vaid 3500 eurot.

Riisalo kinnitusel taandas ta end seltsi juhatusest koolitusprojekti pärast, mis nüüd osutub kõnealuse sahkerduse kattevarjuks. Ent mitte seetõttu, et ta oleks skeemitamist aimanud.

"Esimene väide, mis seal minu tagasihoidliku isiku kohta on, on see, et ma olen Res Publica liige olnud. Ma ei ole Res Publica liige olnud,“ täpsustas Riisalo esiteks lehe kirjutatut.

„Aga teine küsimus on selles, seal oli kaks juhtumit, kaks ahelat. Mingi rahade liikumine Tautside ja ma ei tea, kelle vahel. Ma ei oska selle kohta ausalt öeldes midagi öelda, ma pole elu sees nende inimestega kohtunud, ega tea, kes nad on… nii-öelda mõjukad Res Publica liikmed. Aga ju nad siis toimetavad kuskil,“ kommenteeris Riisalo Ekspressi loo peategelasi.

Tema isikuga on aga rohkem seotud Innovelt töötute koolitamiseks vähemalt 563 000 eurot saanud laevaselts Vikan, nimelt oli ta 2010. aastani seltsi juhatuse liige.

Riisalo sõnul lahkus ta 2010. aastal juhatusest just selle tõttu, et otsustati asuda töötuid koolitama ja selleks raha taotleda. „2010. aastal ma lahkusin juhatusest, just selle tõttu, et seal [seda] otsustati…" kinnitas ta.

"Miks neid erinevaid tegevussuundi otsiti, on see, et laevaehitus ja laevade ülalpidamine pole väga odav. Ta pole ka pööraselt kallis, aga nõuab vahendeid ja toimekas MTÜ üritab erinevaid meetodeid leida selleks. Aga mul oli toona nii palju muud tööd… Ma ei mõista kuidagi hukka seda, mis seal tookord tehti, aga mulle lihtsalt tundus, et ma ei tea töötute ümberõpetamisest mitte midagi. Ja kuna ma sellest valdkonnast midagi ei teadnud, aga need projektid paistsid päris suured olevat, palusin ennast juhatusest välja arvata, kuskil 2010 see juhtus. Nii et tegelikult ma ei tea suurt midagi, pärast seda olen olnud seltsi lihtliige,“ ütles Riisalo.

Lihtliikmena ta MTÜ rahaasjadega ei tegelenud, Innovest raha taotlemisega enda kinnitusel kokku ei puutunud. „Ma olin nende arutelude juures, kui tekkis võimalus, või kuskilt tekkis idee, et miks mitte puulaevaehitusega anda võimalus töötutele omandada lisaeriala,“ ütles Riisalo.

Aga raha taotlemisest, sellest, kuhu see raha edasi läks ja sellest, et suure osa sellest sai enda valdusesse OÜ Comenius, ei tea Riisalo enda kinnitusel midagi.

Ta ütleb, et ei astunud juhatusest tagasi sellepärast, et oleks kahtlustanud hämaraid rahaasju. Juhatuses jätkanud Alar Schönbergiga Riisalo enda sõnul tihedalt ei suhtle. „Me ei ole südamesõbrad, ei ole suhelnud. Kui kohtun temaga, siis kindlasti küsin tema käest selle kohta,“ oletas Riisalo.

„Tema seda vedas. Ma ei tea, kas on sahkerdamine olnud,“ naeris Riisalo ja soovitas seda küsida Schönbergilt.