“KIKi nõukogu otsustas rahastada projekti “Amuuri tiigri ja teravmokk-ninasarviku topised — keskkonnateadlikkuse suurendamine maailma loomastiku ja CITE`si osas” summas 296 796 krooniga. Toetuse saajaks on Eesti Loodusmuuseum,” ütles Delfile KIKi keskkonnaprogrammi üksuse juht Heiko Põdersalu.

Ta selgitas, et selline projekt tuli rahastamisele seepärast, et jaanuaris surid loomaaias amuuri tiiger ja teravmokk-ninasarvik, kes on haruldased ja säilitamisväärtusega liigid ning Tallinna loomaaed andis loomade nahad üle loodusmuuseumile, kes korraldab topiste valmistamise ja nende muusemis eksponeerimise.

Keerukas töö teeb valmistamise kalliks

Eesti loodusmuuseumi zooloog-kuraator Anne-Ly Nurmõtalo ütles Delfile, et kuigi topiste valmistamine on kallis, peaks eraldatud toetusest tööks piisama. Kulukaks teeb valmistamise just ninasarviku spetsiaalsete mannekeeni valmistamine.

“Üldjuhul on loomade jaoks olemas spetsiaalsed mannekeenid, mille peale tõmmatakse pargitud nahk ja tehakse lõppviimistlus, aga teravmokk-ninasarviku puhul on tegemist niivõrd erilise loomaga, et seda mannekeeni ei ole võimalik osta ja see mannekeen tuleb valmistada käsitööna, mis teebki selle kalliks,” seletas Nurmõtalo.

Zooloog lisas, et ka ninasarviku naha parkimise juures on väga palju käsitööd, mis selle looma puhul topise valmistamise kalliks teeb.

Nurmõtalo rääkis veel, et prognoosi kohaselt peaks tiigri topis valmis saama poole aastaga, ninasarvikule kulub aga hinnanguliselt aasta. Pärast valmimist saab topiseid näha loodusmuuseumis.