Endine ETV juht ning praegune Tallinna TV pealik Toomas Lepp ütles enda arvamusloos, et kavandatav venekeelne telekanal ning selle Eesti-meelne suunitlus jääks Venemaa propagandamasina ees võimetuks ning tooks Eestile kokkuvõttes rohkem kahju kui kasu.

Kultuuriminister Urve Tiiduse sõnul oleks venekeelsel elanikkonnal siiski vaja kvaliteetset ja tasakaalustatud informatsiooniallikat - miski, mille praeguse puudumise osas nõustuvad nii minister ise kui ka Lepp.

"Ilmselt ei kahtle keegi vajaduses pakkuda kõigile ühiskonnagruppidele kvaliteetset ja tasakaalustatud programmi Eesti igapäevaelust ja kultuurist, olgu see siis raadios või televisioonis. Ka Toomas Lepp kogenud teletegijana toetab oma arvamusloos mõtet, et infot meil elavatele rahvusvähemustele võiks olla senisest rohkem," ütles Tiidus

"Millises mahus ja milliste eelarveliste võimalustega me seda kõike teeme, seda valitsuskabinet tahabki sel nädalal arutada," lisas minister. "ERR, kelle seadusest tulenev roll on muuhulgas kaasa aidata Eesti ühiskonna sotsiaalse sidususe kasvule ja igaühe vabaks eneseteostuseks vajaliku informatsiooni saamisele, esitab kabinetile võimalikud eelarvelised lahendused inforuumi edendamiseks."

Lepp kritiseeris ka tõika, et uue telekanali loomisega sekkuks riik enda poliitikaga otseselt avalik-õigusliku informatsiooni edastamisse, mis on tema sõnul põhiseadusega vastuolus. "Juba see, et valitsus ja sic! ka kapo arutavad ERR tulevase progammi põhimõtteid ja selle loomist, on tegelikult seadusevastane," kirjutas Lepp.

Tiiduse sõnul on ERR oma tegevuses sõltumatu, kuna allub nõukogule ja juhatusele, mille esimees annab tegevusest ülevaate riigikogule. "Samamoodi on ERR sõltumatu oma visiooni kokkupanemisel ja tutvustamisel," lisas minister.

"Seega, ootame ära valitsuskabineti otsuse, mis tehakse vastavalt riigieelarvelistele võimalustele ERRi ettepanekutele tuginedes," sõnas ta.

Ehkki Toomas Lepp mõistab teravalt hukka venekeelse telekanali loomise idee, möönab ka tema, et venekeelset infovälja on vaja parandada.

"Adekvaatse informatsiooni andmiseks venelastele vene keeles ERRi sees ei ole vaja uut telekanalit vaid primetime’is normaalset venekeelset infoteinmentlikku programmi ca 3 – 4 tundi igal õhtul. Venekeelne kanal oleks võimalik ainult erastruktuurina, mille valitsus võib tellida, aga mitte avalik-õiguslikuna," ütles Lepp.