src="https://tv.delfi.ee/js/embed.js">

Meeleavalduse ühe korraldaja Riigikogu Tiibeti toetusrühma esimehe Aleksei Lotmani sõnul on hakatud alles nüüd Tiibeti-toetajaid tõsiselt võtma.

„Eesmärk on kõnetada jõuliselt ja tugevalt Hiina saatkonda ja selle tagajärjel on juba Hiina saatkond soostunud meiega rääkima sellises mõnevõrra kammerlikumas miljöös; meiega on hakatud otseselt suhtlema, alguses nad ei reageerinud meie kõnetustele,“ sõnas Lotman.

Kuigi paari-saja inimeseline meeleavaldus Eestis tundub suure Hiina vastu lootusetu, siis ürituse teise korraldaja, Budismi Instituudi juht Sven Grünberg on lootusrikas.

„Ma kasutaks siinkohal kujundit „vesi tilgub kivile“ — esmapilgul muidugi tundub, et tilk vett on mõttetu aga aja jooksul tilgub ta kivist ikkagi läbi. Nii et me ei arva, et me täna midagi muudame, et kohe homme Hiina saab terveks,“ sõnas Grünberg, lisades et tema ootab väga päeva, mil Hiina rahvavabariigist saab taas juhtiv kultuurriik, nagu see kunagi oli.

Üritus algas vaikushetkega Tiibetis hukkunute mälestuseks. Tiibeti aktivistide andmetel on märtsirahutustes surma saanud umbes 140, Hiina keskvõimu kinnitusel 20 inimest.

Meeleavaldajatel on käes Tiibeti lipud ja mitmekeelseid loosungid, mis nõuavad Tiibetile vabadust ning terrori lõpetamist. Puude külge olid seotud valged rätid ning Narva maantee äär on palistatud suurte õueküünaldega.


Vaatamata lumetormile esinevad Tiibetit toetaval üritusel muusikud Riho Sibul, Chalice, ansambel
Sõpruse Puiestee, Tõnu Trubetsky bändiga jt. Sõnavõtuga esinevad Linnart Mäll, Mart Laar, Aleksei Lotman, Andres Herkel, Leonhard Lapin, Silver Meikar jt.


Üritusel hoiavad silma peal politseinikud, keda oli nii Hiina saatkonna ees kui ka üle tee, kus miiting toimub.