Tiibeti eksiilvalitsuse juht andis neljapäeval teada, et tema novembri lõppu kavandatud visiit jääb ära, ütles budismi instituudi direktor Sven Grünberg BNS-ile.

Lobsang Sangay visiit lükkub tõenäoliselt mõned kuud edasi.

Leedu parlamendi Tiibeti toetusühma juht Dalia Kuodyte ütles BNS-ile, et Lobsang Sangay teatas neljapäeval kõigi Balti riikide visiitide edasilükkamisest. Visiidi edasilükkamise ühe põhjusena nimetas Sangay Leedus valitsevat olukorda, kui parlament on valitud, kuid ei ole saanud tööle asuda, kuna riigi konstitutsioonikohus arutab kaebusi valimistel toimunud väidetavate rikkumiste kohta.

"Sellises olukorras on Tiibeti eksiilvalitsuse peaministril väga keeruline Leedus kohtumisi planeerida," lausus Kuodyte.

Tiibeti eksiilvalitsuse peaminister Lobsang Sangay visiit Eestisse pidanuks kava järgi kestma 25.- 27. novembrini.

Tiibeti eksiilvalitsuse juhiga oli kavas kohtuda riigikogu Tiibeti toetusrühma liikmetel. Tiibeti toetusrühm on kuueliikmeline, selle esimees on IRL-i kuuluv Andres Herkel ja aseesimees sotsiaaldemokraat Kalvi Kõva. Toetusrühma kuuluvad veel IRL-i liikmed Annely Akkermann, Tõnis Lukas ja Margus Tsahkna ning IRL-i fraktsiooni liige, kuid erakonda mittekuuluv Juku-Kalle Raid.

Ameerika Ühendriikide Harvardi ülikooli juures töötav Lobsang Sangay vannutati mullu 8. augustil Tiibeti eksiilvalitsuse juhiks. Sangay vahetas Tiibeti poliitilise liidri kohal välja dalai-laama. Sangay valiti peaministriks mullu aprillis, kui ta kogus 55 protsenti 49 000 valimas käinud eksiiltiibetlase häälest ning edestas kindlalt oma kaht konkurenti.

Mullu augusti keskel käis budismi instituudi ja riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel Eestis visiidil Tiibeti vaimne liider dalai-laama Tenzin Gyatso. Mullu toimunud visiidil dalai-laamal ametlikke kohtumisi ei olnud, kuid president Toomas Hendrik Ilves kohtus temaga mitteametlikult. Varem on dalai-laama Tenzin Gyatso käinud Eestis 1991. ja 2001. aastal.

Dalai-laama Tenzin Gyatso loobus mullu 10. märtsil Tiibeti eksiilvalitsuse poliitilise liidri rollist. Dalai-laama jätkab Tiibeti vaimse juhi ning tiibetlaste eestkõnelejana.

Dalai-laama elab alates 1959. aastast paguluses, kuna taotleb Tiibeti iseseisvust, mis ei ole vastuvõetav Hiina võimudele. 1989. aastal pälvis Gyatso Nobeli rahupreemia, 2005. mail valiti ta Tartu ülikooli audoktoriks.