FinFisher on selle asutajafirma Gamma Groupi teadete kohaselt kommertslikel eesmärkidel müüdav nuhkvaratoode, mida pakutakse eelkõige erinevate riikide võimudele lihtsustamaks kurjategijate jälgimist, kirjutab New York Times.

Samas arvavad aga paljud eksperdid, et seda kasutatakse teisteski valdkondades ja palju laiemalt.

Eelmisel nädalal tegid Rapid7 turbefirma spetsialistid asja uurides kindlaks nuhkvara suhtlusstruktuuri ja leidsid, et FinFisheril on olemas vähemalt 11 Indoneesias, Kataris, Etioopias, Tšehhis, Mongoolias, Lätis, Araabia Ühendemiraatides, USAs ja ka Eestis asuvat serverit.

Gamma Group ise aga väidab, et avastatu näol on tegu FinFisheri näidistest edasi arendatud tarkvaraga või on keegi selle koopia varastanud.

Samas aga paljud analüütikud neid võimalusi tõeseks ei pea ja ei olda kindlad, kas nuhkvara levitavad just valitsusorganisatsioonid.

Nuhkvara sattus tähelepanu alla 2011. aasta märtsis pärast seda, kui meeleavaldajad Egiptuses ründasid riikliku julgeoleku peakorterit ja leidsid sealt pakkumise osta FinFisher 287,000 euro eest.

Selle aasta mais said aga mõned Bahreinis demokraatia eest võitlejad kahtlase sisuga e-maile, mille nad saatsid edasi ühele Bloombergi ajakirjanikule, kes andis meilid analüüsimiseks edasi kahele spetsialistile.

Need avaldasid juulis raporti, mille kohaselt leidsid nad meilide sisust tõendeid, et need sisaldavad endas FinFisheri nuhkvara FinSpy nimelist tööriista.