Sel nädalal sisenesid Krimmi loomaaeda veidi enne sulgemisaega Vene prokurörid ja veterinaartöötajad ning asusid loomi rahustinooltega uinutama, kirjutab The Moscow Times.

Sihtmärgiks olid pärdiklased, kelle kohta oli kahtlus, et neil võib olla tuberkuloos. Ametnikud tahtsid magavatelt loomadelt proove võtta, vahendab leht loomaaiadirektori ja ärimehe Oleg Zubkovi blogipostitust.

Järgmisel hommikul oli üks paavian surnud, mitu paaviani ja Jaapani makaaki raskelt haiged.

„Krimmi uus reaalsus üllatab lakkamatult ärimeeste mitteaustamisega ja seadustega, mis võimaldavad mundrikandjatel teha, mis pähe tuleb,“ kirjutas Zubkov.

The Moscow Times kirjutab, et pärast Krimmi annekteerimist on sajad ettevõtted haaratud räpakasse ja kohati vägivaldsesse riigistamisse.
Zubkovi sõnul olid kannatada saanud ahvid enne rünnakut terved. Toodud olid nad Tallinna loomaaiast ja kõik nende Krimmi toimetamise seotud paberid korras.

Krimmi peaprokurör Natalja Poklonskaja ütles, et on kontrollkäigust teadlik. „Mulle öeldi, et loomadega on kõik korras. Kui see pole nii, siis selgitame tõe välja,“ ütles Poklonskaja.

Tallinna loomaaia abidirektor Vladimir Fainštein ütles Delfile, et Tallinna loomaaiast ei ole Jalta loomaaeda mitte kunagi ahve saadetud. "See on sajaprotsendiline fakt," kinnitas Fainštein.

Tuleb ette küll ka seda, et ühest loomaaiast teise viidud loomad saadetakse sealt veel kuhugi edasi. Ent siis peaksid dokumendid seda kajastama.

"Moscow Times kirjutab, et nad saabusid Tallinna loomaaiast koos veterinaardokumentidega. Viidatakse sellele, et veterinaardokumendid olid Eestist. Seda ma garanteerin, et need ei saanud Eestist olla ja kui Eesti päritolu ahvid oleks sinna viidud mõnest teisest kohast, siis pidanuks need dokumendid olema mitte Tallinna omad, vaid selle koha omad, kust ahvid edasi saadeti," selgitas Fainštein.

Lisaks pole Tallinna loomaaiast Jaapani makaake saatnud ka ühessegi sellisesse loomaaeda, kust Jalga loomaaed võinuks need omakorda saada.

"Ma spetsiaalselt kontrollisin, sest me saatsime hiljaaegu Nikolajevisse loomi, aga seal olid hoopis teised ahvid," täpsustas Fainštein.