Sarah ja Kristiina sõlmisid aasta tagasi USA-s seadusliku abielu. Kuid selle asemel, et just neil päevil koos esimest pulmaaastapäeva tähistada, on ameeriklanna ja eestlanna sunnitud teadmata ajaks hüvasti jätma, sest Eesti riik võõrsil sõlmitud abielu ei tunnista ja Sarah peab elamisloa puudumise tõttu maalt lahkuma, vahendab ERR.

Teoorias on asi lihtne – Eesti kodanikuga seaduslikus abielus välismaalane saab üldjuhul automaatselt Eesti elamisloa. Kuna aga Eesti riik de facto ei tunnista samasooliste abielusid, on Sarah ja Kristiina vaatamata USA Georgia osariigi perekonnaseisuameti pitsatiga tunnistusele Eesti ametnike silmis teineteisele samahästi kui võõrad inimesed.

Migratsioonibüroo juhataja Maige Lepp selgitas, et Eesti perekonnaseadus määratleb täpselt, et abielu sõlmitakse mehe ja naise vahel. "Ja samamoodi ütleb perekonnaseadus, et see abielu on tühine, kui see abielu on sõlmitud samasooliste isikute vahel."

Nii seksuaalvähemuste esindajad kui õiguskantsler leiavad, et Eesti diskrimineerib mujal sõlmitud samasooliste abielusid.

Sarah ja Kristiina on esimesed, kes plaanivad nüüd minna kohtusse ja räägivad asjast avalikult, ehkki see toob ilmselt ka negatiivset tähelepanu. "See on kogu ühiskonda puudutav asi. Keegi peab rääkima ja mul on uhke tunne seda teha oma näoga ja oma häälega," lausus Kristiina Raud,

Migratsiooniamet viivitas Sarah`le lõpliku vastuse andmisega nii kaua, et tema viisa lõppes ja ülemöödunud pühapäeval oli ta sunnitud tagasi Atlantasse lendama.