Riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas tänasel istungil viia Reformierakonna fraktsiooni ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni algatanud töölepingu seaduse § 177 muutmise seaduse eelnõu täiskogusse teisele lugemisele 6. detsembril ja kolmandale lugemisele 12 detsembril, tingimusel, et esimene ja teine lugemine eelnevalt lõpetatakse.

Eelnõu puudutab riigieelarvest finantseeritavate kiirabi- ja tervishoiutöötajate töötasu tõusu ja selle katteallikat. Palgatõus lepiti kokku 2012. aasta oktoobris toiminud arstide ja tervishoiutöötajate streigi tulemusel ja see eeldab katteallika leidmist 3,5 miljoni eurole.

"Kui võrrelda töötutoetuse tõusu teiste toetuste ja palgatõusudega, siis töötu abiraha tõuseb ikkagi märkimisväärselt, praeguse 65 euro pealt 101,5 euroni, mis tähendab, et töötute olukord igal juhul paraneb," ütles sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

Eelnõuga vähendatakse 2013. aasta riigieelarvesse planeeritud töötutoetuse päevamäära. 2013. aasta riigieelarve seaduse eelnõu (278 SE) on koostatud arvestusega, et töötutoetuse päevamäär on vähemalt 50% töötasu alammäärast ehk 4,68 eurot (145 eurot kuus). Käeoleva eelnõuga (320 SE) kehtestatakse riigieelarves ette nähtud töötutoetuse päevamääraks 3,27 eurot (101,5 eurot kuus), mis moodustab 35%-ni töötasu alammäärast.

2012. aastal on töötutoetuse päevamäär 2,11 eurot ehk 65,4 eurot kuus, mis moodustab 22,6 protsenti kuu tööasu alammäärast.

Komisjon kuulas tänasel istungil ära ka ametiühingute ja tööandjate esindaja te seisukohad. Neid olid komisjoni istungil esitamas TALO juhatuse esimees Ago Tuuling, Tööandjate Keskliidu jurist Marek Sepp ja Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga.