Looduses liikudes kättesattunud taimede ja marjade söömisest tingitud mürgistuste tõttu on mürgistusinfoliini 16662 kõnede hulgas esirinnas piibelehed (õied, marjad), tulikalised, ussilaka marjad ja seened. Ussilaka mari on õnneks mõru ja lapsed seda palju ei söö, kuid ohtlikuks võib osutuda juba kolme marja söömine, kirjutab terviseamet oma kodulehel.

Kuigi enamasti ei ole mürgise taime maitsmine ja paari-kolme mürgise marja söömine siiski tervisele ohtlik (v.a. ussilakk), võivad isegi paljud ohutuna tuntud taimed valesti tarvitatuna osutuda mürgisteks. Näiteks muidu söödava rabarberi puhul on esinenud laste surmajuhtumeid rabarberi lehtede suures koguses söömisest, põhjuseks taimes sisalduv oksaalhape, mis tekitab organismis normaalse ainevahetuse häireid. Samal põhjusel võivad tervist ohustada ka suures koguses hapuoblikate ja jänesekapsa söömine.

Tõsisemate mürgistuste allikaks võivad muutuda ka kauni välimuse pärast koduaias kasvatatavad taimed: kuldvihm, sõrmkübarad ja käokingad. Infoliin 16662 saab igasuviselt mitmeid sarnaseid väikeste lastega toimunud mürgistuskõnesid, mille põhjustajaks just dekoratiivse välimusega kuldvihma põõsas. Lapsed kipuvad taime pilkupüüdvaid õisikuid imema, mis seemnete valmimisajal on eriti ohtlik, kuna juba 2-3 seemet võib tekitada tõsiseid mürgistuse sümptomeid nagu iiveldus, suurenenud süljevool, südamepekslemine, unisus, peavalu ja nii edasi kuni teadvushäireteni välja.

Selliseid taimi, mille puhul piisab tõsiseks mürgistuseks vaid paarist seemnest on teisigi nt oleander ja riitsinus.

Erinevad putked võivad aga põhjustada nahapõletusi nii lastele kui ka täiskasvanutele. Kui te olete mürgiste putkede mahlaga kokku puutunud, siis tuleks nahk esmalt võimalusel kohe pesta, mürgistusnähtude ilmnemisel peab päikeseliste ilmade korral mõnda aega püsima siseruumides.

Kui laps on midagi mürgist söönud, tuleb kohe loputada tema suu ja anda väikeste lonksude kaupa juua vett. Oksendama ajamine pole vajalik. Koju peaks varuma aktiivsütt, mis võib paljude mürgituste korral olla elupäästvaks vahendiks. Sütt peaks olema 0,25 grammiste tablettide puhul arvul, mis võrdub lapse neljakordse kehakaaluga. Näiteks kümnekilose lapse puhul 40 tabletti. Kindlasti ei tohi sellises koguses aktiivsütt anda lapsele ilma spetsialistiga konsulteerimiseta, kuna ka aktiivsöel on kõrvaltoimed ja see ei aita absoluutselt kõikide mürgistuste puhul.

Mürgistusinfoliinile 16662 saab helistada esmaspäevast laupäevani ööpäevaringselt mistahes ägeda mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral. Liinid on avatud alates esmapäeva hommikust kell 9.00 ning suletakse laupäeva hommikul 09.00. Kõne on tavatariifiga ning anonüümne. Infoliin töötab ka lähenevate pühade ajal 23. ja 24.juunil ööpäevaringselt!