Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai sõnul harjutatakse õppusel selliste olukordade lahendamist, kus vältimatu abi osutamine on häiritud või katkenud.

Vältimatu abi osutamise häireid võivad muuhulgas põhjustada nii pikem elektrikatkestus kui ka rasked ilmastikuolud, mis teede läbivuse halvenedes jätavad oma jälje ka kiirabi kättesaadavusele ja brigaadi reageerimiskiirusele.

„Kuna selliseid olukordi ei ole võimalik täielikult välistada, tuleb harjutada nende lahendamist. Toimuv õppus annab meile hea võimaluse harjutada, õppida, järeldada ning edaspidi paremini teha,“ ütles Kadai.

Nii raviasutused kui ka terviseamet analüüsivad igapäevaselt võimalikke riske ning koostavad nendega toimetulekuks valmisolekukavasid. „Meie ühine eesmärk on tagada kriitiline vältimatu abi kui elutähtis teenus kõikidele abivajajatele.“

2017. aasta juulist on kõik kiirabibrigaadi pidajad ning haiglavõrgu arengukava haiglad elutähtsa teenuse osutajad. Tervishoidu puudutavate kriisiolukordade lahendamist juhib terviseamet, kellel on õigus vajadusel korraldada ümber raviasutuste tegevust.

Terviseamet tellis õppuse korralduse sisekaitseakadeemialt. Õppusel osaleb terviseametiga koos Järvamaa haigla, kaasatud on ka Tartu kiirabi, häirekeskus ja sotsiaalministeerium.

Õppuse nimi Viplala tuleb terviseameti kriisiaegse juhtrühma koosolekuruumi nimetusest.

Terviseamet on sotsiaalministeeriumi valitsemisalas tegutsev valitsusasutus, kelle tegevuse eesmärgiks on tervisliku elu- ja õpikeskkonna kujundamisele suunatud rahvastiku tervise poliitika elluviimine tervishoiu-, tervisekaitse-, kemikaaliohutuse ja meditsiiniseadmete valdkonnas.