Sentinel-süsteemi kaudu registreeritud andmetel kasvas gripitaoliste haigestumiste arv nädalaga 14 protsendi võrra, mis näitab, et gripi kõrghooaeg Eestis on käes, teatas terviseamet oma kodulehel.

Grippi haigestumise intensiivsust saab hinnata keskmiseks ning gripilevikut laialdaseks. Haigestumuse kasv jätkub.

Keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta oli 388. Eesti keskmisest oluliselt suurem oli viirusnakkustesse haigestumine Harjumaal, Ida-Virumaal, Narvas, Jõgevamaa, Läänemaal, Lääne-Virumaal, Tartumaal ja Viljandimaal.

Enim haigestuvad kuni 5-aastased lapsed, kuid haigestunute üldarv selles vanusegrupis ei kasvanud, seevastu koolilaste seas täheldati haigestumuse 43-protsendilist tõusu. Vanemaealiste (65 a. ja vanem) hulgas kasvas haigestumus 40 ja täiskasvanute seas 17 protsenti.

Rasked gripijuhud

E-Tervise SA esialgsetel andmetel vajas eelmisel nädalal haiglaravi 11 gripiviirusega patsienti. Hooaja algusest on täpsustatud andmetel hospitaliseeritud 93 patsienti, neist 65 protsenti olid täiskasvanud ja vanemaealised patsiendid. Vanemealiste haigestunute hospitaliseerimise sagedus oli 24 korda kõrgem võrreldes laste hospitaliseerimise sagedusega.

Nelja haigla andmetel on hooaja algusest vajanud gripi tõttu intensiivravi 19 patsienti, neist 11 olid vanuses 65 ja enam.

8. nädalal said laboratoorse kinnituse 93 gripiviirust, kõik olid A- gripiviirused. Täpsemalt määratleti 30 A-gripiviirust, nendest 27 olid A gripiviiruse alatüübid A(H1N1)pdm09 ja kolm A(H3N2). Gripiviirustest tingitud haigestumiste osakaal kasvas kuni 78 protsendini.

Haigestumine Euroopas 

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel hinnatakse haigestumuse intensiivsust kõrgeks Kreekas ja Soomes. Koos Eestiga hindavad haigestumise intensiivsust keskmiseks ka Belgia, Bulgaaria, Hispaania, Holland, Iirimaa, Island, Malta, Prantsusmaa, Sloveenia, Rootsi. Ülejäänud riigid hindavad haigestumuse intensiivsust madalaks.

Kogu Euroopas ringlevad üheaegselt kaks gripi viiruse tüüpi: A gripiviirus alatüüp A(H1N1)pdm09 ja A gripiviirus alatüüp H3N2. Domineerivaks gripiviiruseks on kõikjal A(H1N1)pdm09.