Terviseameti meditsiiniseadmete osakonnale saabunud info kohaselt on seade Eestis võrdlemisi laialt levinud ja seda on pakutud kui meditsiiniseadet, mida nimetatud toode tootja kinnitusel kindlasti ei ole, teatas amet.

Meditsiiniseadmete osakonna valduses on seadme passi koopia, kus on korrektselt näidatud tootja andmed: Pärnus asuv Lasertehnoloogiakeskus (AA BELEST OÜ, reg. nr. 10248238) ja üks teadmata päritoluga väidetavalt sama seadme kohta käiv magnetlaserravi lühijuhend.

Tootja esindaja Anatoli Tšitškani sõnul ei ole nemad magnetlaserravi juhendiga kuidagi seotud. „Ainuke dokument, mis meie poolt laseraparaadi Espa L-2i-ga seadme ostjale kaasa läks, oli seadme tehniline pass, “ vastas Tšitškani.

Seega on seadme valdajad, kes kasutavad seadet Espa L-2i ravi eesmärgil, omavoliliselt muutnud seadme sihtotstarvet ning tootja ei kanna vastutust juhul, kui seade ei toimi oodatul viisil või seadme kasutamise käigus peaks patsiendile tekkima mingi tervisekahjustus.

Terviseameti järelevalve osakond on inspekteerimiste käigus mõned avastatud seadmed juba kasutamisest kõrvaldanud.

Kui keegi siiski plaanib ostetud seadet kasutada meditsiinilisel otstarbel, muutub ta meditsiiniseadme tootjaks ja peab enne kasutamist viima läbi meditsiiniseadme seaduses nõutud vastavushindamise ning toote nõuetekohaselt turule viima.

Meditsiiniseademete osakonna andmeil on turul piisavalt esindatud analoogsed (magnet)laserseadmed, mis on lubatud turule kui meditsiiniseadmed ja vastavad seega meditsiiniseadme seaduses esitatud nõuetele. Kuna toote turuleviimine on üsna keerukas, aeganõudev ja mõnikord ka kallis protsess, siis selle asemel, et ise tootjaks hakata, oleks otstarbekam ilmselt soetada nõuetele vastav meditsiiniseade.