Sotsiaalminister Taavi Rõivas rääkis täna valitsuse pressikonverentsil, et terviseamet korrigeerib perearsti nimistut ja arvab välja inimesed, kes ei ela Eestis.

Ta lisas, et samas luuakse võimalus kõikidele soovi korral nimistuga liituda kohe kui nad Eestisse naasevad.

Nimistute korrastamine on ministri sõnul vajalik selleks, et lisada perearstide nimistutesse näiteks vastsündinud last. Minister lisas, et korrastamisel on ka perearstide toetus.

Perearsti nimistust väljaarvamise menetluse käigus teeb terviseamet tihedat koostööd perearstidega, et selgitada välja, kas nimistust väljamääratav isik tegelikult on üldarstiabi teenust tarbinud või mitte.

Isikuid, kes tarbivad üldarstiabi teenust ning külastavad perearsti, nimistutest välja ei arvata, kinnitas amet.Küll aga on Eestis isikuid, kes on küll Eesti rahvastikuregistris, kuid kes on muutnud
rahvastikuregistris enda elukoha aadressi välisriigi aadressiks, ega tarbi Eestis oleva perearsti teenust üldse.

See on loonud olukorra, kus perearsti nimistus on palju isikuid, kes tegelikult enam kunagi oma perearsti juurde ei pöördu ning perearstid ei saa neile teenust pakkuda, kuid nad ei saa enam nimistu suuruse tõttu patsiente ka juurde võtta.

Nimistust ei saa välja arvata aktiivseid perearsti teenuse kasutajaid 

Terviseamet selgitab oma koduleheküljel, et rahvastikuregistrisse kuuluvad elu lõpuni kõik Eestis sündinud ja Eesti kodakondsuse saanud isikud. Need isikud, kellel lõppeb elamisluba Eestis, ei kuulu enam Eesti rahvastikuregistrisse, kuid jäävad praegu perearsti nimistutesse alles.

Vastavalt sotsiaalministeeriumi kavandatavale eelnõule saaks terviseamet tulevikus isiku nimistust välja arvata üksnes siis, kui isik on enda rahvatikuregistri järgse aadressi muutnud välisriigi aadressiks ning ta ei ole Eestis ravikindlustatud.

Ainult elukoha andmete muutmise korral, aga ravikindlustuse säilimisel terviseamet isikut nimistust välja arvata ei saa. Samuti ei määra terviseamet nimistust välja ravikindlustamata isikuid, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht asub Eesti Vabariigis või välisriigis elavad ravikindlustamata isikud, kes kasutavad aktiivselt Eestis perearsti teenust.

Väljaarvatud inimene saab ennast uuesti registreerida

Isikul, kelle terviseamet on oma otsusega perearsti nimistust välja arvanud, on õigus Eesti Vabariiki naastes ennast uuesti avalduse alusel perearsti nimistusse registreerida. Perearst saab hakata patsiendile teenust osutama kohe kui ta on registreeritud perearsti nimistusse.

Selleks teeb patsient perearstile avalduse ning perearst teatab seitsme päeva jooksul kirjalikult, kas patsient on nimistusse võetud või mitte. Üldjuhul on perearstide praktika selline, et patsient teeb avalduse perearstile nimistusse saamiseks ning perearsti nõusolekul võib ta pöörduda vastuvõtule juba esimesel võimalusel.

Ägeda tervisehäirega patsiendile peab vastuvõtu korraldama pöördumise päeval, teistel juhtudel viie tööpäeva jooksul. Kõik perearstid on kohustatud osutama ka vältimatut abi, mis tähendab seda, et patsient võib juhul, kui tal on Eestisse tagasi pöördudes äge terviseprobleem koheselt pöörduda perearsti poole.